Днес е : Неделя, 17 Януари 2021

За промяната, за променящите се и и демагогията по актуални за 2020 г. теми

Публикация 26 Dec, 2020 / Румен НИКОЛАЕВ

                                                  Честита Коледа!

     С най-сърдечни пожелания към всички читатели на Акцент.БГ преди всичко за много здраве и толкова късмет!

   Пиша тия редове, провокиран от едно интервю с Ицо Хазарта. Не за да направя поредния годишен обзор, който е доста съмнително дали ще отрази всичко и още по-съмнително дали ще бъде правилно разчетен.

  Та в интервюто си Хазарта просто повтаря една истина, която, за огромно съжаление, повечето хора не искат да я разберат, по- скоро не им изнася.

  С промените след 1990 година дойде жадуваната свобода, която е окрачена от свободия и простотия. И традиционно, винаги се намира някой от дефекта да намери ефект. Жалкото е, че в повечето случаи това се случва предимно в полза на „реформаторите”.

  За Русе най-употребяваните думи през изминаващата 2020 година вероятно са „коронавирус”, „чист въздух” и „промяна”...

  Хазарта  не ходи да скача, не ходи по протести, защото:

  Който иска и търси промяна, първо започва от себе си. И прави така, че нещата да се променят.

  Но в Русе вече от години протестиращите са една шепа. Едни и същи хора са на площада за различни неща. Тази година лятото премина с протести срещу управлението на Борисов, за оставката на Гешев, за пари, за компенсации... Само че отчетливо се видя, че зад протестите прозират и политически интереси и амбиции.

  След 5 години затишие екологията пак изплува в уродливата си форма, търсеща и откриваща злото в намеренията за инвестиции на определени фирми. Най-грозното, дори престъпно, е че същата група „екозащитници” не се посвениха да се възлзват от страха на русенци и да пресъздават една почти апокалиптична картина, което със сигурност би събудило интерес и на прокуратурата. И това, случайно или не, съвпада с период на предстоящи избори, в които подбудителите ще се впуснат в предизборна надпревара за пореден път.

  През 2020 година Русе има за кмет социалист, млад и инициативен, който обаче не случи на година. И пандемия, и краят на един програмен период със сигурност не са позволили да покаже по-различната си форма на управление, която се опитва да прокара. За да успее да реализира управленската си програма обаче, той трябва да има необходимата подкрепа в Общинския съвет. Нормално е да е така, но при настоящата конфигурация на партийно присъствие се оказва доста непосилно, с цената на компромиси, и то сериозни.

  И ако призивът за единение звучи прекрасно, то старейшините показват единствено  че решенията се вземат  само в полза на болшинството.

     Румен НИКОЛАЕВ

    Гл. редактор на Акцент.БГ

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама