Четвъртък, 30 Май 2024

България 2020 на бързи обороти: Пандемия, протести и немислими неща в енергетиката

България 2020 на бързи обороти: Пандемия, протести и немислими неща в енергетиката
Публикация   17:01     20 Дек, 2020 /     БНР   /     1176

  Година, белязана от невиждана здравна криза в най-новата ни история. 

   Година, която подчини живота ни на коронавируса и разклати и без това крехките основи на редица ключови сектори в страната. 

   Година на героите, които спасяват човешки животи - на ръба на изтощението и в условията на отдавна затлачени реформи. Covid-19 ни струпа много проблеми и надигна все повече гласовете как гладът ще победи страха, но и ни показа как можем да сме вдъхновители на доброто. 

   Управление на кризата, предизвикана от коронавируса. Това с пълна сила се стовари върху плещите на правителството на Бойко Борисов. Но премиерът не само трябваше да управлява кризата, а и да удържа властта. В третата година на третия му мандат - в условията на безпрецедентна здравна криза и под натиск да подаде оставка, министър-председателят оцеля. За трусовете и обратите в драматичната 2020-а и за инстинкта на Борисов да оцелява.

   Пандемията промени изцяло живота ни и още по-ярко изкара на преден план проблемите в родното здравеопазване. От началото на епидемията над 180 000 българи се заразиха с коронавируса. Над 6000 загубиха битката със заболяването. Преди две години един вече бивш министър на здравеопазването каза: „Нашето здравеопазване е болно, то се нуждае от лечение“. Само че толкова години никой не написа рецептата за това лечение... Народът провъзгласи сланината, ракията и лютите чушки за лекарството срещу коронавируса.

   Как реагирахме на коронакризата и как се противопостави здравната система на заразата.

  Коронавирусът предизвика невиждан от години бум на безработицата. Над 400 000 души загубиха своята работа. Последваха мерки за спасяване на доходите и на заетостта, прекроявани в крачка по време на пандемията под натиска на бизнеса и на синдикатите. На фона на това - своеобразна смесица от законодателни промени нагнетиха сериозно напрежение в обществото, предизвикаха протести на родители и искания за оставката на социалния министър Деница Сачева.

    Годината 2020-а в социалната политика.
   Пандемията обърка всички оптимистични прогнози за ръста на икономиката ни през годината и накара експертите да заговорят за приема ни в еврозоната с година напред. Инвестициите и потреблението се свиха, а туризмът ни изгуби близо 10 млрд. лева от печалбите си, по предварителни изчисления на бизнеса. За превратностите в икономиката през годината.
  Ключовият за икономиката ни летен туристически сезон тази година ще бъде запомнен като най-необичайния в историята на страната ни като международна туристическа дестинация. За първи път повечето туристи пристигаха с автобуси, а не със самолети. Големите курортни комплекси останаха почти празни, а българските туристи, които години наред пътуваха до екзотични морета, избраха родното Черноморие. Особеностите на българския туризъм в условията на пандемия.

   Бездънният бюджет и мерките срещу коронавируса, които удариха дъното. Така накратко може да се опише турбулентната финансова 2020-а. В нея не липсваха успехи - страната ни влезе в Банковия съюз и в „чакалнята“ за еврозоната. Милиарди левове потекоха към здравната система, социалните дейности и магистралите. Но и от реката на изобилието се чуваха тревожни гласове. Виковете „Оставка“ заглушиха аплодисментите за успехите, а шепотът на парите често навестяваше съня на премиера. Спокоен ли беше неговият сън?

    Принципните различия между президент и управляващи останаха непреодолими и в кризисната 2020-а. В началото на годината Румен Радев свали доверието си от правителството, а през юли подкрепи протестите срещу властта и поиска оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Държавният глава вече обяви датата 28 март за избори за парламент, но остана неясно неговото политическо бъдеще и дали ще участва в президентската надпревара през есента на 2021 година. И през тази година темата за съдебната реформа беше във фокуса на политици и на граждани. 2020 година беше и първата от седемгодишния мандат на главния прокурор Иван Гешев.
Годината ще бъде запомнена и с безпрецедентното задържане на действащ министър. Търсейки виновника за водната криза в Перник, държавното обвинение стигна до екоминистъра Нено Димов. Той получи обвинение от прокуратурата и остана в следствения арест три месеца. Претърсвания, изземвания на документи, разпити и разследвания заради източването на язовир „Студена“ и заради незаконен внос на отпадъци. Сектор „околна среда“ се появи в криминалната хроника на новините. Всеобщ и единствено валиден критерий за българите през годината си остава отънелият джоб - за едни повече, за други по-малко. Студена и безводна зима за някои, горещи и напрегнати дни по площадите на страната за други. 2020-а се оказа годината на най-големите антиправителствени протести от седем години насам, на борба за правосъдна реформа с искане на оставката на главния прокурор и на социално недоволство, породено от коронакризата. 

   Виковете по площадите родиха площадни мераци за власт и политически проекти. Изгряха нови месии с нов морал, с нова визия и със силно чувство за справедливост. Но да не забравяме, че всички те брояха малкото останали месеци преди редовния вот, макар че искаха предсрочен.

   Мирисът на властта опияни не един и двама. Изминаващата година, белязана от ковидпандемията, постави пред сериозно изпитание образователната система. През март учениците в цялата страна преминаха към дистанционно обучение, което продължи до края на учебната година. 15 септември започна присъствено в класните стаи, но заради все по-активното разпространение на коронавируса през есента в края на ноември учениците отново преминаха към дистанционно обучение.

За енергетиката 2020 беше годината, в която станаха немислими неща - руснаците намалиха цената на газа за България, топлофикациите връщаха пари на потребителите, а нафтата падна до 1.60 лева за литър.

   Далече от жълтите павета и от големите енергийни сделки хората в страната живееха и с проблемите, и с малкото лъч светлина. Граничните райони се сблъскаха с несгодите от ковидмерките. Преди коронавирусът да нахълта през границите ни незабелязано, в началото на годината, на 20 км от границата ни с Турция, се струпваха бежански потоци; транспортен хаос на ГКПП „Капитан Андреево“; замърсени води на река Марица и най-големият пожар през последните години - в Сакар планина; протести и Covid-19. Това бяха открояващите се събития в Хасковска област.

   В централната част на Северна България - Ловешко, годината премина под знака на фалити на големи предприятия, но не заради ковидкризата, с протести на работници и на недоволни от правителството, и заради пресъхнали чешми. Пандемията постави на изпитания местните болници, бизнеса и многото занаятчии в региона. 

   И за културния сектор годината премина под знака на невидимия коронавирус. Повече от всякога се заговори за пари, фалити и безизходица. Даваха се примери с отдавна отминали времена, когато само войните, но не всички, са успявали да затворят театрите и галериите. И макар държавата да обеща на артистите пари, по-голямото им притеснение беше не как ще оцелеят в трудните месеци, а кога и дали ще върнат публиката в салоните. 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha