Днес е : Неделя, 19 Септември 2021

МИК-БГ – Русе е в ТОП 3 в секторната класация "Гепард 2020" на в-к "Капитал"

Публикация 13 Dec, 2020 / Мара ГЕОРГИЕВА

Фирмата увеличава многократно производителността и ефективността на труда чрез 1,5 млн. лв. инвестиции в модерна техника

   Русенската фирма МИК-БГ е на второ място в секторната класация  „Гепард 2020“ на в-к "Капитал" за най-динамичните малки и средни компании в България- сектор "Текстил, облекло и обувки"  

  Корона кризата завари неподготвени компаниите от всички сектори, но тези от шивашкия бранш сякаш по-бързо успяха  да се пренастроят, най-вече заради необходимостта от санитарни материали и маски.

    Това не важи за всички фирми. Пандемията е на фона на успеината 2019 г., в която най-растящите дружества от шивашката индустрия работят за поръчки във високия луксозен сегмент.

           Поглед към доказани пазари

  Скок на приходите с близо 152 % подрежда на първо място в класацията производителя на обувки “Ингилиз груп” - Пещера. Компанията с едноличен собственик Гюрсел Ингилизов отчита над 8.2 млн. лв. оборот за миналата година. Фирмата е създадена преди повече от 20 години, когато няколко занаятчии в града решават да направят собствена обувна фабрика. Компанията произвежда обувки за голе-ми световни брандове, а също и ходила, табани, калъпи и токчета за обувки. Освен това търгува с облекла и обувки, а от 2017 г. има и собствена марка – INGILIZ. Основните партньори на дружеството са в Италия, Холандия, Испания, Португалия. През миналата година “Ингилиз груп“ е инвестирала в покупка на нова производствена сграда и е започнала подготовка за преместване на част от мощностите, става ясно от доклада за дейността. Освен това компанията е направила разходи за изследователска дейност с цел усъвършенстване на процеса на промишлено производство и технологиите.Според доклада първите месеци на 2020 са потвърдили положителната насока в развитието на “Ингилиз груп”, но пандемията от коронавируса може да повлияе неблагоприятно върху дейността на предприятието. На този етап обаче не може да се направи надеждна преценка и измерване на потенциалния ефект от корона кризата

   Ръст на приходите с 90.5% осигурява на МИК-БГ – Русе, второ място в секторната класация. Компанията е специализирана в производството на дамско луксозно облекло и конфекция. Основният й пазар е Франция, за където заминава 99% от произведеното.

    “2019 беше добра година. Инвестирахме близо 1.5 млн. лв. в нова техника. Част от средствата са безвъзмездни по европейски програми за конкурентоспособност. Това ни помогна да увеличим многократно производителността и ефективността на труда”, коментира за “Капитал” Миглена Христова, собственик и управител на МИК-БГ.  Тя съобщи, че тази година дружеството приключва още един проект за ресурсна ефективност на стойност 930 хил. лв. “Шивашкият бранш е много подценяван откъм технологии, но това не е правилно. При нас се използват модерна техника и технологии, за чието откриване ние посещаваме специализирани международ-ни изложения”, обясни Миглена Христова.  Според нея плюсовете на компанията са гъвкавост, модерни производствени мощности, добре образовани служители за работа с клиенти.

  "Клиентите не ни идват на крака. Ние ги търсим и за целта работим много”, обобщи Христова.По време на извънредното положение заради пандемията от коронавирус фабриката бързо се пренастроила за производство на маски и това гарантирало работа и липса на драматизъм, но последствията от кризата тепърва започват да се усещат, смята Миглена Христова. Според нея липсата на поръчки се отразява особено зле на най-малките и на най-големите фирми в бранша, докато средните са по-устойчиви.

   Топ три на най-динамичните компании в сектора завършва с “Пелентекс - България”.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама