Днес е : Неделя, 9 Май 2021

Енчо Енчев- детските градини в Община Русе ще отворят най-рано в сряда

Публикация 10 Dec, 2020 / akcent.bg

Около 30 на сто от родителите ще пуснат децата си, сочи проучване на местната власт, каза още зам. кметът по образование

  След като направи първа копка на съвременна спортна зала със закрит плувен комплекс в СУ "Васил Левски", зам.-кметът по образование и здравеопазване Енчо Енчев даде допълнителни разяснения за вероятността и възможността детските градини  и яслите да отворят отново: "След председателския съвет и след разговор с областния управител, в търсене и постигане на пълен синхрон между институциите, може да разгледаме въпроса кога и дали ще отворят градините, отчитайки две страни:

   Здравната. Вече има минимално намаление на заболелите /към вчерашна дата със 7 на сто/, но все още е много високо. Съществува все още риск.  Учениците са по домовете си, където провеждат онлайн обучение и за тях присъственото обучение ще се възобнови по мое мнение след Нова година, от 4 януари.

  Предварителните проучвания показват, че голяма част от децата ще останат по домовете си. Около 30 на сто от родителите биха ги върнали в детските градини...

   Ние заявяваме - градините са в готовност да приемат децата, но това не може да стане от днес за утре. Необходимо е да се затоплят сградите и помещенията, да се снабдят с хранителни продукти, да се върнат на работа част от здравните специалисти и непедагогическият персонал.

   Ако се върнат около 30 процента от децата, ще сфоримраме слети групи в детските градини. Другата част от здравните специалисти ще останат в трите дома за стари хора и ще се помага на РЗИ.

   Ако днес или утре излезе решение за отваряне на градините в понеделник,  въпреки готовността на Община Русе това може реално да стане в сряда. Това са условията в момента."

  На въпрос на Акцент.БГ дали това "задържане" с два дни има отношение към притесненията на част от родителите, че няма да могат да получат компенсации, ако срокът за затавряне на градините е по-малък от предвидените 10 дни, Енчев обясни, че подобно решение има и плюсове, и минуси, които ще бъдат обсъдени.

   Зам.- кметът използва случая, за да обяви, че се разработва Общинска стратегия за развитие на средното образование.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама