Регулаторът предлага намаление на цената на водата за Русе на ниво от 2019 г. или със 7, 27 на сто

Регулаторът предлага намаление на цената на водата за Русе на ниво от 2019 г. или със 7, 27 на сто
Публикация   03 Дек, 2020   /     akcent.bg   /     1567

Дружеството ще възрази заради неотчетените по-високи разходи за заплати и електроенергия

   Новите цени на водата за 26 различни района на страната, които ще влязат в сила от началото на 2021 г., обсъди на заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщи БНР.

   Предложенията на регулатора се движат от поскъпване с 6 на сто до поевтиняване с 22 процента за различните ВиК дружества.

    Поскъпване на ВиК услугите е предвидено в 7 града, като най-голямото е от 6% и е за София и Разград.

   Синдикатите от водния сектор поискаха днес Комисията за енергийно и водно регулиране да преразгледа предложението си за новите цени на водата и ВиК услугите и предупредиха, че в противен случай могат да преминат към протестни и стачни действия.

   Предлаганото поевтиняване на повечето места в страната ще се отрази негативно на финансовото състояние на дружествата и на заплащането на работещите в сектора, обявиха представители на синдикати.

"Ако вие приемете едно такова решение, над 80% от територията на България ще бъде подложена на евентуална водна криза. И част от ВиК операторите ще бъдат обявени във финансова несъстоятелност", обяви в рамките на общественото обсъждане на цените Йоанис Партениотис от КТ "Подкрепа".

    За да определи дали да има поскъпване или поевтиняване на ВиК услугите в различните райони на третата година, регулаторът е проверил изпълнението на 5-годишните бизнес планове на дружествата, казва Ивайло Касчиев от КЕВР. "До момента изменението на одобрените цени беше свързано единствено с натрупаната инфлация. Сега вече се отчита и реално свършената работа от дружествата по отношение на изпълнението на инвестиционните програми и показателите за качество", допълва той.

    В случая с водата поевтиняването може да бъде разглеждано и като лоша новина, защото означава, че ВиК дружествата не са се справили, казва още Ивайло Касчиев.

"Има няколко оператора, които се открояват с недобри постигнати резултати, и при тези дружества намалението на одобрените цени е сравнително най-високо спрямо другите."

   От своя страна омбудсманът Диана Ковачева също призова регулаторът да преразгледа предложението си за промени в цените на водата и ВиК услугите. Окончателно решение за цените трябва да бъде взето на 23 декември и те да влязат в сила от началото на следващата година.

 

 

 

Тагове : цена , вода , ВиК ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha