Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Регулаторът предлага намаление на цената на водата за Русе на ниво от 2019 г. или със 7, 27 на сто

Публикация 03 Dec, 2020 / akcent.bg

Дружеството ще възрази заради неотчетените по-високи разходи за заплати и електроенергия

   Новите цени на водата за 26 различни района на страната, които ще влязат в сила от началото на 2021 г., обсъди на заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщи БНР.

   Предложенията на регулатора се движат от поскъпване с 6 на сто до поевтиняване с 22 процента за различните ВиК дружества.

    Поскъпване на ВиК услугите е предвидено в 7 града, като най-голямото е от 6% и е за София и Разград.

   Синдикатите от водния сектор поискаха днес Комисията за енергийно и водно регулиране да преразгледа предложението си за новите цени на водата и ВиК услугите и предупредиха, че в противен случай могат да преминат към протестни и стачни действия.

   Предлаганото поевтиняване на повечето места в страната ще се отрази негативно на финансовото състояние на дружествата и на заплащането на работещите в сектора, обявиха представители на синдикати.

"Ако вие приемете едно такова решение, над 80% от територията на България ще бъде подложена на евентуална водна криза. И част от ВиК операторите ще бъдат обявени във финансова несъстоятелност", обяви в рамките на общественото обсъждане на цените Йоанис Партениотис от КТ "Подкрепа".

    За да определи дали да има поскъпване или поевтиняване на ВиК услугите в различните райони на третата година, регулаторът е проверил изпълнението на 5-годишните бизнес планове на дружествата, казва Ивайло Касчиев от КЕВР. "До момента изменението на одобрените цени беше свързано единствено с натрупаната инфлация. Сега вече се отчита и реално свършената работа от дружествата по отношение на изпълнението на инвестиционните програми и показателите за качество", допълва той.

    В случая с водата поевтиняването може да бъде разглеждано и като лоша новина, защото означава, че ВиК дружествата не са се справили, казва още Ивайло Касчиев.

"Има няколко оператора, които се открояват с недобри постигнати резултати, и при тези дружества намалението на одобрените цени е сравнително най-високо спрямо другите."

   От своя страна омбудсманът Диана Ковачева също призова регулаторът да преразгледа предложението си за промени в цените на водата и ВиК услугите. Окончателно решение за цените трябва да бъде взето на 23 декември и те да влязат в сила от началото на следващата година.

 

 

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама