Днес е : Неделя, 17 Януари 2021

СДС: Мнозинството в местния парламент е трагично и безидейно

Публикация 26 Nov, 2020 / akcent.bg

Защо ДИЗ Тегра /бившето КТМ/ е на прицел, след като няма доклад на РИОСВ, който да посочва кои производства и фирми от територията замърсяват въздуха, пита Е. Николова

   Общинският съвет една година се управлява от национал- социалистическо мнозинство с поглед на ДПС отзад. Така областният председател на СДС Станимир Станчев определи на предконференция днес коалицията БСП- Патриоти по повод една година от изборите. Мнозинството се е формирало с пазарлъци и договорки непосредствено след  изборите за местна власт в края на октомври.

  Изявленията на кмета Пенчо Милков, че няма да има политически назначения и ще работи с доказани специалисти неса се оправдали. Както и призивите му за единение и смирение също не са се случвали, като се имат предвид "пасторските тиради" към съветници от опозицията.

   Председателят на групата Елеонора Николова пък говори за двуженството, което е било преследвано в морален аспект. Но това не пречело на ВМРО в София да е с ГЕРБ, а в Русе- с БСП.

   Николова се спря на сделката с летището, като след упреците към СДС старейшините, че са взели пари да бъдат "против", сега тя пита кой е взел пари, за да "натресе тази авантюра".

   За общия успройствен план ОУП  тя припомни, че част от експертите не са знаели за случилата се промяна. Николова изрази позиция, че е нарушена процедурата по чл. 19 на Наредба 8 от 2014 г., където се изисква текстовите материали се допълват с доклад.

   ОУП не дава перспектива за развитие на бизнеса, каза още Николова. Защо ДИЗ Тегра /бившето КТМ/  е на прицел, след като няма доклад на РИОСВ, който да посочва кои производства и фирми от територията замърсяват въздуха. Тя изрази удовлетвореност от това, че като кмет е дала зелена светлина на бизнеса на Лифтън, Фибран, Булмаркет, ТМ техноложи и др., които са разкрили хиляди работни места.  И припомни, че Русе е бил без общ устройствен план от 1990 г. до 2008 г. и че тогава се е действало според Закона.

   На критика бе подложено и пренасочването на остатъка от 2 млн. лв. на средствата от целевия кредит към ул. "Потсдам" вместо да бъдат асфалтирани улици, за което е и бил изтеглен.

   Станимир Станчев заяви, че не вижда вариант за дългосрочно решение на проблема с боклука на Русе. И даде пример как "Топлофикация" защитава интересите си с общинския съветник, който при управлението на ГЕРБ е бил част от дясното мнозинство, а сега е в лявото.

Диян Недков коментира увеличението на налога за автомобилите, който е бил приет "тихомълком" през лятото. Така неговото предложение за по- справедливо разпределение на данъчните такси  на собствениците на автомобили е било отхвърлено, а кметът Милков е попълнил местния бюдже с половин милион, а Патриотите  с предложението си за увеличение на данъка в частта за киловатите са допълнили още 600 000 лв.

   Коментирана бе и темата да общинските Комисии- тази за въздуха и за връзка с гражданите. За  първата се е доказало, че е неработеща, както и за втората, но при нея общината ще се раздели с над 8 000 лева за заплати. Станчев нарече тази комисия "Мариан Димитров".

  Николова пита и защо не се назначава все още гл. архитект на града. И обясни, че ще се използва вратичка в закона, за да се назначи млад специалист от Тутракан без конкурс.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама