Днес е : Понеделник, 18 Януари 2021

Симеон Дянков: Новият бюджет е така направен, все едно кризата ще приключи догодина

Публикация 24 Nov, 2020 / akcent.bg

В бизнеса трябва да влязат още 3 до 5 млрд. лв. , смята бившият финансов министър

   Новият бюджет е така направен, все едно кризата не продължава и той ще трябва да се промени още през пролетта, каза днес пред Би Ти Ви бившият финансов министър Симеон Дянков. Той посочи, че в основния финансов документ на държавата няма мерки за подпомагане на основни сфери на бизнеса.

   "Ще се окаже, че все повече пари ще се дават за сектори, които не са предвидени, и пролетта ще трябва да се промени бюджетът. Пари има, нови заеми не са нужни, но ще се налеят нови 3 - 5 млрд. лева в помощ на бизнеса", посочи бившият финансов министър.

  Според него мярката 60 на 40 трябва бързо да се промени на 90 на 10 или 85 на 15%, както вече е направено в редица страни. За Дянков трябва да има и готовност от следващата година държавата да поеме всички разходи на затворените бизнеси. "Иначе работните места в някои сектори просто ще изчезнат", прогнозира той.

 Дянков смята, че пари за пълно покриване на разходите на засегнатите бизнеси има, но за няколко месеца. "Ако тази мярка не се въведе в началото на годината, по-късно ще трябва да се изхарчат много повече пари".

   Бившият финансов министър изрази неразбиране защо правителството харчи милиарди в сфери, които не са необходими, като отбраната. "Другата ми изненада е, че няма проекти, по които да се използват парите от Европа. Трябва да се подготвят такива за бизнеса и инфраструктурата", завърши коментара си той.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама