Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Галина Нифору: На българските вина им липсва добра международна репутация

Публикация 24 Nov, 2020 / akcent.bg

България започва тригодишен проект за налагане на вината на китайския пазар, посочи председателят на Българската асоциация на износителите на вино

   Това, което липсва на българските вина за международните пазари, е добрата репутация, която се гради с постоянно участие на пазарите, организиране на семинари и майсторски класове, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино.
"Спадът в износа на вино от България за Китай, регистриран през септември, е нормален, тъй като Китай затвори границите си за стоки, които не са от първа необходимост като виното, но ще бъде еднократно явление", смята тя.

   Относно това защо някои страни, като Аржентина, са увеличили експорта си за Поднебесната империя в същия период, Нифору заяви, че Европейският съюз се сблъсква с мита, които отговарят на около 50% от крайната цена, а други държави се радват на по-благоприятни търговски условия. 

   Председателят на Българската асоциация на износителите на вино е на мнение, че китайският пазар е „много труден“, а конкуренцията е огромна, защото „те самите произвеждат и изнасят вино“.

   "По тази причина и България започва тригодишен проект за налагане на нашите вина на китайския пазар, като се очаква през април месец да имаме най-много участия", разкри Нифору.

   Тя поясни, че страната ни най-често се рекламира чрез участие на изложения, семинари, майсторски класове. „Ако искаме да излезем с изцяло български щанд обаче, той трябва да бъде финансиран само от България, а не по европейски програми“, посочи председателят на Българската асоциация на износителите на вино. 

   Нифору заяви, че още е много рано да се говори за значителни промени в експортната карта на страната ни, но се забелязва известен спад в търсенето, като той е по-сериозен за малките винопроизводители, които експортират предимно за ресторанти.

Коментари

Реклама

Реклама