Днес е : Неделя, 29 Ноември 2020

Отбелязваме Световния ден на телевизията - 21 ноември

Публикация 21 Nov, 2020 / akcent.bg

Отбелязваме Световния ден на телевизията - 21 ноември

   На 21 ноември телевизионните компании по целия свят отбелязват Световния ден на телевизията(World TV Day). В този ден всички заети с магията на малкия екран искат да ни напомнят, че телевизията е неизменна част отживота на хората. Инициативата е ежегодна и е частот дейността на Организацията на обединените нации (OOH).

                                      Насочване на вниманието към обществото

   В своето 24-то издание, Световният ден на телевизията празнува един неоспорим факт: Телевизията прави разлика!(TV makes a difference). Това е и основното мото на инициативата тази година. Телевизионните оператори имат и ще продължатда имат своето значение за обществото, като поставят в центъра на вниманието расовата и социална несправедливост, речта на омразата, належащите климатични проблеми и подкрепата, която телевизията оказва на хората и бизнеса през продължаващата криза на COVID.

   Българската национална телевизия (БНТ) за поредна година се включва в кампанията и ще излъчи 30-секунден клип, посветен на това как телевизията ежедневно променя живота на хората, като им помага не само да се забавляват и информират, но и да се адаптират към бързо променящата се действителност. В трудна година като тази, телевизиите отвориха ефирите си за нов тип съдържание, а зрителите на БНТ получиха възможност да гледат едни от най-популярните театрални и музикални постановки за първи път в тв ефир, повече български филми и сериали от миналото до днес, най-добрите моменти в спорта, директни предавания за важни национални и църковни празници, както и образователната кампания „С БНТ на училище“.

   „Въпреки че обстоятелствата ни разделиха тази година, телевизията ни събра. Телевизията е и винаги е била социална спойка. Докато гледахме как светът се разпада около нас, телевизионните мрежи реагираха на уникалните обстоятелства пъргаво и с голямо творчество, за да гарантират, че телевизията е там за всички нас като източник на надеждна информация, утешително развлечение и така необходимото за всички търсене на вариант да поправим нещата“, споделя Линдзи Клей, президент на Global TV Group и изпълнителен директор на Thinkbox.

  „Тази пандемия демонстрира, както никога досега ролята на телевизията в подкрепа на обществото и демокрацията.През тези трудни месеци телевизията е тук, за да прояви грижа към хората. Грижа за предоставяне на редакционно отговорни и достоверни новини. Грижа заразпространение на развлекателни програми, които носят светлина по време на мрак. Грижа за запазване на разнообразието и културното многообразие в медийния пейзаж. Като цяло телевизията е и ще продължи да бъде истински светлинен лъч на съпротивата срещу коронавируса”, обявява Гийом де Пош, президент на Асоциацията на търговските телевизии в Европа (ACT).

   „През изминалата година телевизията продължи да поддържа своята дългогодишна традиция да се занимава с критичните проблеми в нашата глобална общност. Тя насочва вниманието ни към социалната несправедливост, хвърля неутрална светлина върху обществото, помага за облекчаване на напрежението от безпрецедентния период и ни дава обнадеждаваща перспектива за бъдещето. Световният ден на телевизията е възможност за всички да отдадем почит на многото професионалисти, които правят магията да се случва, както на екрана, така и зад камера. Каним всички отново да отпразнуваме нашата медия по света“, казва Лоран Бльо, президент на egta и заместник-генерален директор, маркетинг и научноизследователска и развойна дейност, TF1 Publicité.

  „По времето на COVID-19 телевизията никога не е била толкова присъстваща и важна. Телевизионните оператори имат двойна отговорност да информират и да свързват хората, като споделят положителни и проверени истории за изграждане на по-добро и по-зелено бъдеще. Благодарим на телевизионната индустрия, че ежедневно е на разположение на зрителите и обществото“, казва Каролайн Пети, заместник-директор на Регионалния информационен център на ООН за Европа (UNRIC).

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама