Днес е : Събота, 23 Януари 2021

Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС

Публикация 17 Nov, 2020 / akcent.bg

   Унгария и Полша наложиха вето на приемането на бюджета на ЕС и плана за справяне с последиците от Ковид-19 на среща на представителите на страните на 27-те, съобщиха източници цитирани от Франс прес и ДПА.

   Будапеща и Варшава се противопоставиха на задействането на механизъм, който може да лиши от европейски фондове страни членки на ЕС, обвинени в нарушаване на принципа на правовата държава (независимостта на съдебната система и спазването на основни права), припомня АФП.

  Говорител на унгарското правителство потвърди вчера заявените по-рано намерения, че Унгария ще наложи вето на бюджета на Европейския съюз за периода 2021-2027 г., както и допълнителния пакет за възстановяване на икономиките, ако той е обвързан с условието правителствата да спазват върховенство на закона.

   Министърът на правосъдието на Полша пък е коментирал, че „решителният момент за Европа ще настъпи когато Полша може да наложи вето на един политически проект, който цели да ограничи суверенитета на страната. Убеден съм, че подобно на г-н Орган и премиерът Моравички ще се възползва от правото си“.

   „Ако Унгария наложи вето на бюджета, това ще означава криза за ЕС“, заяви дипломат от структурите на ЕС. Той е добавил, че неформални разговори вече се водят между ръководството на Европейската комисия и канцлера Ангела Меркел, която ръководи германското председателство на ЕС.

   Премиерът на Унгария Виктор Орбан вече изпрати писмо  до Брюксел, в което заплашва, че ще наложи вето. Същото направи и полският премиер Матеуш Моравички.

  Лидерите на ЕС взеха решение, че новият рекордно голям бюджет на блока за периода 2021 – 2027 г., който възлиза на 1,1 трлн., както и допълнителният пакет от 750 млрд. евро, които са специално насочени към възстановяването на европейската икономика след COVID-19, ще бъдат обвързани с ценностите на върховенството на закона, като независима съдебна система и свобода на печата. Това решение беше подкрепено и по-рано този месец по време на преговори между представители на Европарламента и Еврокомисията. Унгария и Полша протестираха.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама