Днес е : Понеделник, 18 Януари 2021

Великобритания ще забрани предсрочно продажбата на нови бензинови и дизелови коли

Публикация 14 Nov, 2020 / akcent.bg

   Британският премиер Борис Джонсън ще обяви идната седмица забрана за продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2030 година, което е с пет години по-рано спрямо предишните планове, съобщава днес в."Файненшъл таймс", цитиран от Ройтерс.

   Великобритания планираше да забрани продажбите на нови бензинови и дизелови коли от 2040 година като част от усилията за намаляване на парниковите газове, а през февруари Джонсън определи нов срок - 2035 година.
Позовавайки се на неназовани източници от сектора и правителството, "Файненшъл таймс" пише, че Джонсън сега възнамерява да определи още по-ранна дата - 2030 година - в реч за екополитиката на страната, която ще произнесе следващата седмица.

    Би Би Си съобщи също за такъв план по-рано днес.

   Говорител на "Даунинг стрийт" отказа коментар.

   "Файненшъл таймс" посочва, че новият график няма да засегне някои хибридни автомобили и ще могат да се продават до 2035 година.

   Според данни от сектора петролните и дизеловите автомобили представляват 73.6 процента от новопродадените коли тази година, а едва 5,5 на сто от продажбите са на електромобили, които обикновено са по-скъпи. Останалата част от продажбите се пада на хибридните автомобили. /БТА

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама