Днес е : Събота, 23 Януари 2021

Пробив: Ваксината срещу Covid на "Пфайзер" и "БиоНТех" с над 90% ефективност

Публикация 10 Nov, 2020 / akcent.bg

    Фармацевтичната компания „Пфайзер“( Pfizer Inc) заяви, че разработената от нея и германската „БиоНТех“ (BioNTech) експерименталната ваксина срещу коронавирус показва над 90% ефективност в предотвратяването на заразяване с инфекцията. Това показват първоначални данни от голямо проучване във „Фаза 3“, съобщава Ройтерс.

   Компаниите заявиха, че досега не са открили сериозни опасения във връзка с безопасността на ваксината и очакват да поискат разрешение за спешна употреба в САЩ по-късно този месец.

   Защитата при пациентите е постигната седем дни след втората от двете дози и 28 дни след първата, сочат предварителните констатации.

   „Първият набор резултати от нашето изпитване на ваксина за COVID-19 от фаза 3 предоставя първоначалните доказателства за способността й да предотврати COVID-19“, заяви председателят и главен изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла.

   „Ние сме значителна стъпка по-близо до предоставянето на хората по целия свят така необходимия пробив, с който ще сложим край на тази глобална здравна криза. Постигаме този етап в нашата програма за разработване на ваксини в момент, когато светът има най-голяма нужда от това“, добави Бурла.

   По прогнозни данни компаниите заявиха, че очакват да доставят до 50 милиона дози ваксини в световен мащаб през 2020 г. и до 1,3 милиарда дози през 2021 г.

   Междинният анализ е проведен, след като 94 участници в проучването са развили Covid-19, изследвайки колко от тях са получили ваксината спрямо плацебо. Компанията не посочва точно колко от заболелите са получили ваксината, но над 90% ефективност предполага, че не повече от 8 от 94-те души, които са се заразили с коронавирус, са получили ваксината, която е била приложена на две дози в интервал от три седмици. За да потвърди степента на ефикасност, „Пфайзер“ заяви, че ще продължи анализа докато сред заразените в голямото проучване достигнат 164 души.

   Защитата при пациентите е постигната седем дни след втората от двете дози и 28 дни след първата, сочат предварителните данни. Ефективността на ваксината е била измерена, като е бил сравнен броят на инфектираните с Covid-19, които са били ваксинирани с нея, в сравнение с контролна група, получила плацебо. Степента на ефикасност е доста над ефективността от 50% изисквана от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) за коронавирусна ваксина.

   Очаква се „Пфайзер“ да поиска разрешително за спешна употреба на ваксината в САЩ за хора на възраст между 16 и 85 години. За целта ще трябва да се натрупат двумесечни данни за безопасност за около половината от около 44 000 участници в изследването, като се очаква това да стане в края на ноември.
Ако ваксината бъде разрешена за спешна употреба, количествата първоначално ще бъдат ограничени. Остават и много въпроси, включително колко дълго време подобна ваксина ще осигури защита. Новината обаче дава надежда, че други ваксини в разработка срещу новия коронавирус също могат да се окажат ефективни. След съобщението от двете компании акциите на „БиоНТех“ и „Пфайзер“ нарастват съответно с 25% и с 14%

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама