Днес е : Сряда, 20 Януари 2021

Щетите от мръсния въздух са най-големи в София, следвана от Русе

Публикация 01 Nov, 2020 / akcent.bg

Основен процент от проблема се дължи на фините прахови частици (ФПЧ10 и ФПЧ2.5).

   Над 2.5 млрд. евро са щетите на година от мръсния въздух в София. За сравнение - общата сума за българската столица е по-висока, отколкото в Прага или Брюксел.

   Това става ясно от доклад, който отчита разходите от влияние на замърсяването на атмосферния въздух върху човешкото здраве. Проучването е направено от консултантите от CE Delft и е платено от European Public Health Alliance (EPHA). Целта му е да остойности нивото на преждевременната смърт, медицинското лечение, загубените работни дни и други здравни разходи, причинени от трите замърсители на въздуха, причиняващи най-много заболявания и смърт: твърди частици (PM), озон (O) и азотен диоксид (NO). Докладът разглежда 432 града в 30 различни държави из Европа. Средно на година и на глава на населението замърсяването на въздуха в градовете струва 1276 евро на година.

           Изводите за България

   В изследването са включени осем български града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Шумен и Враца. Най-малко финансова тежест има във Варна, където на глава от населението щетата от мръсния въздух е 986 евро. Най-тежко е положението в София, следвана от Русе. Във всички български градове основен процент от проблема се дължи на фините прахови частици (ФПЧ10 и ФПЧ2.5).

     Градове с най-голям дял щети от въздуха

дял от БВП за 2018 г.
 
България Русе 9.9
Румъния Яш 9.4
Полша Горносилезка метрополия 8.6
България Шумен 8.6
Полша Белско-Бяла 8.6
България Пловдив 8.6
Полша Рибник 8.5
България Бургас 8.2
Полша Краков 8.1
Румъния Брашов 8.1
 European Public Health Alliance (EPHA)
 
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама