Днес е : Понеделник, 30 Ноември 2020

Пенчо Милков : Държавните институции да си свършат работата и осъществяват нужния контрол

Публикация 29 Oct, 2020 / akcent.bg

И сега замърсяващите производства с в зони " предимно производствени", каза кметът след срещата с Експертния съвет, изготвил ОУП

  Кметът Пенчо Милков направи изявление след като днес в три зали в Общината се проведе среща с Експертния съвет, изработил Общия устройствен план, председатели на групите общински съветници, както и представители на Демократична България, Да България и протестиращи граждани.

  Кметът за пореден път обясни важността на ОУП за развитието на Русе. Според него информация за документа, който представлява голям обем информация, бе е бил предоставен в достъпен вид. "Хората не са били систематично информирани за проблемите, които са поставяни".

  На последната сесия общински съветници повдигнаха един и същи въпрос- за предвижданията в икономическата зона "Тегра". "Всички казват, че застават на страната гражданите. Според мен не гражданите са ги спрели да гласуват  на ОУП, не всички граждани на Мартен, може би определени икономически интереси".

   Кметът Милков още веднъж представи вижданията си за направените промени в зоните в ДИЗ "Тегра", като подчерта, че "Чисто производство" не би било редно да се развива до границите на Мартен. Затова като единствено възможно сме отместили границата далече от града.

 "Хората не трябва да забравят, че за бившето КТМ са изготвяни във времето няколко подробни устройствени плана, 11 на брой, които допускат чисто производствени зони." Милков за пореден път изрази мнение, че видът на зоните не е предопределящ затова, дали едно производство ще е замърсяващо или не.  Предприятията, за които се твърди, че са най-големите замърсители, също не са в "чисто производствени" зони.

   Днес се опитах да обясня на колегите си съветници, че непознаването на ОУП в подробности е причина за създалото се напрежение.

   С представители на Демократична България, на "Да България", на екосдружението се обединихме около това, че контролът от страна на държавните органи трябва да бъде реален, защото и сега завърсяващите според тях производства са в зони, които са "предимно производствени"

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама