Днес е : Понеделник, 30 Ноември 2020

МК "БСП за България" застава зад представения от Община Русе Общ устройствен план

Публикация 27 Oct, 2020 / akcent.bg

   Ние, общинските съветници от групата на МК "БСП за България" /АБВ, ПД "Социалдемократи", ДРП "Българската пролет" БДЦ/, заявяваме, че подкрепяме Общия устройствен план на Община Русе. Не намираме обективна причина за изненадващата позиция на съветниците от ГЕРБ и от други политически групи, които гласуваха точката да бъде отложена на последната общинска сесия.

   Като причина за отлагането те посочиха един единствен текст от стратегическия документ, с който не са съгласни и то много конкретен текст, а именно - статута на една част от индустриална зона “Тегра” (територията на бившето КТМ). В Устройствения план на Община Русе се посочва, че зоната до град Мартен е със статут „предимно производствена“, а останалата част от територията на „Тегра” си остава „чисто производствена“. В „предимно производствената“ зона не се допускат производства с вредни отделяния или замърсяващи такива.

   Не бива да спорим дали да има такъв буфер. Жителите на град Мартен имат нужда от него. Те трябва да бъдат защитени от евентуални замърсители. Русенските фирми от Индустриална зона „Тегра” са доказали своята отговорност и биха разбрали тревогите на живущите в непосредствена близост граждани.

         От изложените факти по време на двучасовото обсъждане разбираме, че не става въпрос да бъде спряно работещо в момента производство или вече заявено инвестиционно намерение. Няма риск от загуба на работни места. Запазва се досегашният статут на въпросните индустриални терени. Няма обяснение за големия натиск, който се оказва да бъде променен този статут.

   Призоваваме да не се рискува чистия въздух на хората заради спекулативни интереси. Ние считаме, че ако целият терен на „Тегра“  остане „чисто производствен“, то тогава хората ще напускат домовете си заради мръсния въздух и ще продължим да затваряме училища. Убедени сме, че да се разрешават нови замърсяващи производства не е нещото, което ще съживи града, а напротив - то ще го погуби.

         Групата общински съветници от МК „БСП за България“ категорично застава зад предложения Общ устройствен план на Русе.

   Русенци, които отдавна се борят за чист въздух, не бива да допускат нова възможност за изграждане и разширяване на производства с вредни емисии.  

   26.10.2020 г                

    ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ОТ ГРУПАТА НА МК „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ /АБВ, ПД „СОЦИАЛДЕМОКРАТИ“, ДРП „БЪЛГАРСКАТА ПРОЛЕТ, БДЦ/

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама