Днес е : Петък, 16 Април 2021

Маските на открито ще са задължителни, ако не може да се спазва дистанция от 1.5 метра

Публикация 22 Oct, 2020 / akcent.bg

Те не са задължителни за деца до 6 години и спортуващите

    Маските на открито ще са задължителни, ако не може да се спазва дистанция от 1.5 метра. Това пише в заповедта на здравния министър Костадин Ангелов, която регламентира задължителното носене на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места от 22 октомври.

   "При струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1.5 м. гражданите трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.). Изключения са клиентите в местата за хранене и в питейните заведения; спортуващите на открито и закрито; участниците в конгресно-конферентни мероприятия и др. подобни по време на изказванията си; водещите и гостите в телевизионни предавания. Изключения са и децата до 6-годишна възраст", пише в заповедта на здравния министър.

     "Изключения са клиентите в местата за хранене и в питейните заведения; спортуващите на открито и закрито; участниците в конгресно-конферентни мероприятия и др. подобни по време на изказванията си; водещите и гостите в телевизионни предавания. Изключения са и децата до 6-годишна възраст", пише още в заповедта.

   Подчертава се, че "при непосредствено обслужване на клиенти, изискващо разстояние по-малко от 1.5 метра е задължително използването на защитна маска за лице или предпазен шлем. По изключение се допуска обслужване на клиенти без защитна маска за лице или предпазен шлем, когато са осигурени механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ влажно почистване или дезинфекция". В тази категория попадат професии като маникюристи и таксиметрови шофьори.

   От здравното министерство посочват още, че на закрити обществени места маските са задължителни. Това са транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др. В магазините задължително трябва да има разстояние от 1.5 метра между клиентите, които са на опашка.

  На работодателите пък се препоръчва недопускане до работните помещения на служители с прояви на остри респираторни болести, които включват симптоми като повишена температура, кашлица, затруднено дишане, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса и други.

   Глобите за неспазване на разпоредбата са от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лв.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама