Днес е : Неделя, 29 Ноември 2020

С три гласа „За”, три „против” и един въздържал се комисията по ЗОРС отхвърли предложението на Общината за промяна на Общия устройствен п

Публикация 21 Oct, 2020 / Текст и снимки- Румен НИКОЛАЕВ

От проведената дискусия стана ясно, че нито една от двете страни- екосдружението, както и фирмите в зоната, са доволни от предложеното решение

    С три гласа „За”, три „Против” и един „Въздържал се” комисията по Законност, обществен ред и сигурност отхвърли предложението на Община Русе за промяна на Общия устройствен план. Това стана днес следобед на извънредно заседание на Комисията, след като бе зачетено становище на трима експерти, в присъствието на представители на Екосдружение Дунавски регион” Мартен и юристи на седем от фирмите в ДИЗ „Тегра” , които са подали жалба срещу сега предложения Общ устройствен план.

   От проведената дискусия стана ясно, че нито една от двете страни- екосдружението, както и фирмите в зоната, са доволни от предложеното решение.

  В жалба до зам. кмета на Община Русе от 1 септември 2020 г. председателят на сдружението Владислав Маринов  се настоява в новия устройствен план площадката на ДИЗ „Тегра” /бившето КТМ/ да бъде определена като ПРЕДИМНО ПРОИЗВОДСТВЕНА ПП, а не като ЧИСТО ПРОИЗВОДСТВЕНА ЧП. Причина за това искане е „близостта до Мартен и концентрацията на фирми, съхраняващи и произвеждащи опасни продукти”.

  На 23 септември 2020 година експертен съвет се събира и осъжда окончателния вариант на ОУП, където според зам. кметът Магдалина Илиева се е приело 1/6 от територията на Зоната да стане ПП.

   На 12 октомври 7 фирми от ДИЗ „Тегра” разбират от сайта на Общината за направената промяна и пускат жалба срещу направената промяна като незаконосъобразна. Тяхната позиция е, че никъде в нито един момент никой няма искане, дори и намек за промени на статута на Зоната. Всъщност срокът за обществено обсъждане и за промени е изтекъл още през 2019 година. Промените, предложени от Община Русе според юристите от Зоната, нямат правно основание, още повече те да произтичат от жалбата на Екосдружението. Според тях промяната е върху скицата, която не е отразена в протокола.

  Ден преди редовното заседание на комисията по ЗОРС стават ясни жалбите на двете страни. Затова и Елеонора Николова призовава да се търси експертно мнение. Трима вънини експерти-  арх. Чавдар Черников, геодезистът Димитров и Велизар Ранев дават своето становище, което според Николова е липса на правно основание за промяна на статута на Зоната. Експертите в понеделник са заявили, че сегашният вариант, който Община Русе предлага, е приет след тяхното решение на Експертния съвет от 23 септември, каза Елеонора Николова, От своя страна зам. кметът Илиева пък твърди, че разполага със запис с гласа на Черников, където той е изразил обратната позиция.

   От екосдружението Недялко  Попов обясни, че е направена подписка, подкрепена от 700 мартенчани, без да стана ясно какъв е бил въпросът. Той изброи и недостатъци на Зоната, които водят до замърсяване на въздуха и на Дунава, като предположи, че „най-вероятно са от производството на биодизел”.   Според него в нарушение на Закона за територията работят фирмите- замърсители на по- малко от 800 м. от Мартен и 2 км. от Русе.

   Да бъдат работещи пречиствателните съоръжения и да не се дава възможност за нови замърсяващи производства, това искане заяви Борислав Маринов, председател на Екосдружението.

Кметът на Мартен каза, че гражданите са чувствителни на миризми и въздух и затова призова да се спазват нормите.

   От ДИЗ „Тегра” контрираха, че зоната не е променяла границите си за разлика от тези на Мартен, като е застроена 1,6 км. съществуваща санитарна зона, където са и най-вече жалбите.

  Биляна Кирова попита ще попречи ли такава промяна на работата на фирмите, за което получи противоречив отговор. От ДИЗ „Тегра” обясниха, че в  територия, която стане ПП, няма да може след това да се извършва реконструкция и престрояване.

   Асен Даскалов пита какви ще са последиците, ако ОУП не бъде приет на тази сесия. От Общината отговориха, че през 2016 г. са договорени с регионалното министерство 164 000 лева, от които са усвоени 60 на сто. Ако до края на годината ОУП не бъде приет, в местната хазна няма да влязат 64 000 лева.

   В дебата бяха зачетени различни протоколи и становища, които в края на краищата нищо не промениха по отношение на дебата и общинските съветници от комисията и гласуваха партийно.

   Утре се очаква още по-оспорван дебат. Изразиха се и мнения, че много вероятно е решението на старейшините да стигне до областния управител предвид очакванията то да е политическо, а не законосъобразно.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама