Днес е : Сряда, 2 Декември 2020

ДБ: Управляващите да извадят на светло плана за модернизация

Публикация 19 Oct, 2020 / akcent.bg

   “Демократична България” започва поредица от инициативи, с които да накара управляващите да сложат на масата дебата за Националния план за възстановяване и модернизация на икономиката. Това обявиха на дискусия, посветена на темата за модернизацията на страната, съпредседателите на “Демократична България” Христо Иванов (Да, България) и Борислав Сандов (Зелено движение), евродепутатът Радан Кънев (ДСБ).

   България ще получи над 6 млрд. евро безвъзмездна помощ от Европейския механизъм за възстановяване и устойчивост, като 70% от тези средства се предвижда да бъдат усвоени само в рамките на 2 години (2021 и 2022 г.). Приносът на средствата към подпомагане на технологичния и екологичен преход ще бъде предварително условие за тяхното усвояване. На 15 октомври изтече предварителен препоръчителен срок на ЕК за представяне на първи варианти на националните планове, а България не представи такъв. Проектът не се обсъжда публично на национално ниво, а в ЕС няма друга страна, в която да не се води дебат по тази тема.

    “Всеки ден, в който тези управляващи остават на власт е ден, в който те пилеят не просто този ден, а бъдещето на страната и то по начин, който може да се окаже изключително скъп. Тук става дума за профукване на нашето бъдеще. “Демократична България” е не просто силата, която иска да смени това управление с друго. Искаме концептуално да променим посоката на развитие на страната. Ние водим кръстоносен поход за едно различно бъдеще”, изтъкна Христо Иванов и обобщи каква следва да е посоката: “Да се инвестира, а не да се усвоява. Да се инвестира в качество на живот, в човешки капитал в индустрия с висока добавена стойност, в чиста околна среда”.

   “В момента ние губим в реално време състезанието да бъдем лидери, каквито възможности технологично имаме”, заяви евродепутатът Радан Кънев. “Най-важното е да осъзнаем, че България може да бъде богата държава – развита, богата държава. Ние все още имаме и демографския, и инженерния, и образователен потенциал да се включим в следващия модел икономика. Имаме капацитета да вървим напред. Винаги исторически това е ставало с новопривлечен капитал, със заеми. В момента имаме възможност да го направим с много безплатни пари и с евтини заеми. Остават две неща – едното е крадливият манталитет, с който трябва да скъсаме по категоричен начин, и някакъв друг дизайн управляващи”, смята той.

   Според Кънев националният възстановителен план няма да може да бъде активиран, без да се дадат институционални гаранции срещу корупцията и без той да бъде съобразен със зелените приоритети на ЕС. Добави, че е важно България да съхрани енергийната си система, да развие енергийната си сигурност и да съхрани и развие човешкия си потенциал.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама