Русе има модерен АГ комплекс благодарение на инициативата и настойчивостта на проф. д-р Георги Хубчев

Русе има модерен АГ комплекс благодарение на инициативата и настойчивостта на проф. д-р Георги Хубчев
Публикация   10:21     18 Окт, 2020 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     2498

В сърцата и спомените на колегите и приятелите, както и на хиляди пациенти ще остане един голям ЧОВЕК, загубил живота си, отдаден на живота на другите

  Проф. д-р Хубчев беше изключително енергичен и като че ли най-вече здрав, коментира наследникът му в АГ комплекса на УМБАЛ „Канев”  д-р Светла Христова, работила с него повече от 30 години. Той бе човек, който имаше изключително желание за развитие на Русе по отношение  процесите за внедряване на новите технологии в гинекологията. В  АГ комплекса на русенската УМБАЛ Русе АД през юни 2016 г. откриха първия Център за урогинекологични и статични заболявания при жените. Това се случи само месеци след като началникът на АГ- комплекса към УМБАЛ Русе АД  д-р Георги Хубчев обяви, че ще бъде разкрит такъв център за безкръвни операции.

  Д-р Хубчев бе винаги изключително човечен и загрижен както за пациентите, така и за персонала. Дни преди да напусне АГ комплекса преди година и половина, той организира събрание, на което се обмисляше подаване на колективна молба за напускане предвид ниското заплащане. Д-р Хубчев  отстояваше тезата, че болниците не трябва да са търговски дружества, а средствата от единния здравен обществен фонд НЗОК не трябва да се разпределят по този начин между частните и държавни здравни заведения.

   Днес Русе има и тази съвременна сграда на АГ комплекса благодарение на настойчивостта на д-р Хубчев. Неговата упоритост и многобройните срещи, при които той питаше постоянно какво се случва с финансирането на обекта категорично бяха причина това да се случи. Необходимите 3 млн. лева за завършването и бяха посочени от  д-р Хубчев още в първите разчети. Това припомня областният председател на ГЕРБ Пламен Нунев, който заедно с Десислава Атанасова успяха да доведат тази настойчивост на д-р Хубчев до „рязане на лентичка”.

  Напускането му на АГ комплекса вероятно е и причината все още да няма в Русе Ин витро център, за който Хубчев искаше 300 000 лева, каза още Нунев.

   На 21.01 2012 г. АГ комплексът на МБАЛ се сдоби официално с нова сграда, на откриването на която бяха премиерът Бойко Борисов, здравният министър Десислава Атанасова, регионалният министър Павлова.

   Строителните дейности започнаха през 2006 година, а след няколко спирания през отделни периоди, през 2011 година правителството отпусна три милиона лева, позволяващи завършване на обекта, припомниха от болницата. Общата стойност за новия АГ комплекс е 8,5 млн. лева.

    Светла му памет! Почивай в мир, Жоро! Хиляди животи си дал, още толкова си спасил. Но в сърцата и спомените ни ще останеш преди всичко един голям ЧОВЕК и ПРИЯТЕЛ.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още