Днес е : Събота, 24 Юли 2021

Пандемията може да отприщи нова финансова криза

Публикация 17 Oct, 2020 / akcent.bg

   Икономическата криза, предизвикана от пандемията от коронавирус, може да отприщи нова финансова криза. Това заяви главният икономист на Световната банка Кармен Райнхарт в интервю за Блумбърг.

   „Макар че кризата не започна като финансова, тя постепенно се превръща в голяма икономическа криза, която ще има сериозни финансови последствия. Предстои ни много дълъг път“, коментира Райнхарт.

   Поела ролята на главен икономист на СБ през юни, тя е най-известна като съавтор на книгата за световната финансова криза „Този път е различно. Осем века финансови безумия“. Тази книга донесе на нея и колегата и от Харвард Кенет Рогов световна популярност в икономическите среди, като в момента текста се е превърнал в основния  източник на информация за правителствените фалити, рецесии, банкови провали, разпродажби на валути и др.

   „Това е война. По време на война правителствата финансират военните си разходи както могат. В момента нуждите от финансиране са големи“, заяви тя в отговор на въпрос дали смята, че мащабните програми за изкупуване на облигациите са безполезни, когато всички го правят.

   „Ситуацията, в която се намираме в момента, не е устойчива“, добавя главният икономист на световната банка.

   Коментарите на Райнхарт идват, след страните от Г-20 се съгласиха да удължат срока на инициативата за облекчаване на дълга на най-бедните страни поне през първата половина на 2021 г. От Световната банка обаче искаха удължаването да бъде до края на следващата година.

   Почти 60% от дължимите от най-бедните страни пари, които трябва да бъдат платени тази година, са заеми от Китай, сочат данните на Световната банка. Пекин е отпуснал много кредити на развиващите страни при непрозрачни условия и по-високи лихви, отколкото правителствата могат да си позволят, заяви през август президентът на финансовата институция  Дейвид Малпас.

   Попитана защо Китай не участва в програмата за облекчаване на дълга, Райнхарт заяви, че азиатската страна се придържа към инициативата, но „не изцяло“.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама