Днес е : Вторник, 27 Октомври 2020

Екип от УМБАЛ „Медика Русе“ провери до колко добре си мием ръцете

Публикация 15 Oct, 2020 / akcent.bg

      В Световния ден за миене на ръце - 15-ти октомври екип от Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Медика Русе“ проведе кампания, посветена на добрия хигиенен навик, в партньорство с Медицинска Техника Инженеринг. Целта на инициативата бе да се установи до колко добре хората са усвоили стъпките и правилата за миене и дезинфекция на ръцете.

    В продължение на 2 часа, във фоайето на лечебното заведение бе разположен специален апарат, който показва пропуските при нанасяне на дезинфектант. През мобилния пункт преминаха над 60 души. От тях 58нанасяха правилно препарата, а едва двама имаха малки пропуски, предимно в горната част на ръцете и между пръстите.

   В проведена по време на кампанията анкетанад 80% от посетителите посочиха, че мият ръцете си със сапун над 20 пъти на ден. По отношение на използването на дезинфектант – най-големият процент от анкетираните споделиха, че нанасят над 15 пъти дневно.

   От резултата може да се съди, че информационните кампании за добра хигиена на ръцете на местно и национално ниво са повлияли положително на добрите навици на русенци. Напомняме и, че от началото на пандемията от COVID-19 пред Лечебни заведения „Медика“ изградиха триажни пунктове, на които медицински лица освен да измерват температурата на пациентите, дават съвети и следят за правилното дезинфекциране на ръцете. Честото напомняне и обръщане на внимание към този акт на грижа към себе си и околните дава положителен резултат във времето.

   Инициативата на УМБАЛ „Медика Русе“ и МТИ даде възможност на хората нагледно да проверят, дали се справят добре със задачата и да наблегнат на измиването на труднодостъпните места.Освен, че получиха съвети, посетителите си тръгнаха и с информационни материали със стъпките за правилно измиване на ръцете, които да прилагат у дома и подарък опаковка дезинфектант, подсигурени от Медицинска Техника Инженеринг.

   Чрез кампанията организаторите се стремят да намалят броя на заболелите от инфекции, които се пренасят от мръсни ръце и напомнят: „Бъдете отговорни към вашето здраве и това на околните – поддържайте добра лична хигиена!“.

Коментари

Още Новини

Реклама

Реклама