Днес е : Петък, 27 Януари 2023

"Българска връзка" в измама с най-доброто вино в света

Публикация 15 Oct, 2020 / akcent.bg

   Полицията в Италия е разбила престъпна група, произвеждала фалшификати на едно от най-добрите вина в света - бутилка Sassicaia струва стотици евро.

   В схемата има и българска връзка, тъй като характерните дървени сандъчета с пирографирани надписи и емблеми са идвали от България, съобщиха властите в сряда.

   Червеното вино Bolgheri Sassicaia идва от район на брега на Тоскана и от появата си на пазара през 70-те години на ХХ век се е превърнало в едно от най-добрите, произведени в Италия, припомня "Ройтерс".

   От финансовата полиция уточняват, че измамниците бутилирали нискокачествено вино от Сицилия в склад край Милано, където на бутилките поставяли елегантни етикети. "Бутилките и опаковката са перфектна имитация на оригинала. Дори плътността на хартията, в която се увива всяка бутилка, е същата", разказва полк. Дарио Сопранцети.

  Под домашен арест са поставени двама души - баща и син, а 11 други са разследвани след операция, започнала миналата година. Поводът било фалшиво сандъче с бутилки, което паднало при превоза и открито край пътя.

   При обиска на склада полицията хванала момент, в който се поставяли етикети на рядката реколта 2015, която според авторитетното американско издание Wine Spectator е най-доброто вино в света.

   Сопранцети каза пред журналистите, че от подслушани телефонни разговори са разбрали, че фалшификаторите подготвят хиляда сандъчета. Според него всяко от тях е можело да бъде продадено в Южна Корея на цени в рамките на 1800-2400 евро всяко.

   "От засечените техни комуникации разбрахме, че продават сандъче 2015 Sassicaia за около 500 евро, т.е. около 70% по-евтино от оригинала", допълва той.

   По думите му изглежда, че групата е произвеждала около 700 опаковки на месец, които са им носели около 400 хиляди евро. Но все още не е ясно колко продължително е ставало това.

   Италианските луксозни стоки са един от най-важните сектори в икономиката на страната и включват още храни и напитки. Те непрекъснато са обект на опити за фалшификация, като според доклад от 2018 г. на ОИСР загубите от нереализирани заради ментета продажби са 4.2 млрд.евро.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама