Днес е : Събота, 24 Октомври 2020

Една от най-големите тайни - кой стопанисва държавните ловни паркове

Публикация 14 Oct, 2020 / akcent.bg

Фирми на Валентин Златев, пътни строители и адвокати управляват атрактивните имоти

   Ловът е любимо хоби на мнозина. У нас работят десетки горски и ловни стопанства, които са под шапката на 6 държавни предприятия, стопанисващи горските територии на страната. За всеки един от тези ловни паркове могат да бъдат сключвани договори за партньорство с частни фирми след проведен конкурс. Въпреки че тези договорни отношения могат да продължат повече от десетилетие, нито условията по договорите са известни, нито хората, които са се вредили.

   Поради това "Сега" поиска по реда на Закона за достъп до обществена информация колко от ловните ни предприятия имат сключени договори за съвместни дейности с частни дружества, както и какви са условията по тези договори. Оказа се, че тази справка не е лесно да бъде направена, тъй като държавните горски предприятия отказват да предоставят данните - някои с мълчалив отказ, а други с аргумента, че частният стопанин не е съгласен.

   Почти всички договори са еднотипни в своя преамбюл и предмет. На практика частното дружество се договаря да прави инвестиции в ловното стопанство като изграждане, ремонт и поддръжка на биотехнически съоръжения, закупуване на жив дивеч и фураж, подхранване, изграждане и поддържане на горските пътища, както и ремонт на ловната база. После приходите от ловностопанската дейност за всяка календарна година се разпределят между страните пропорционално на направените разходи за изброените дейности.

    Северноцентралното държавно предприятие 

отговаря за горските територии в пет области – Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград. В него влизат ловните стопанства "Дунав", "Каракуз" и "Росица". 

   ДЛС "Росица" има сключен договор през 2017 г. за съвместни дейности с фирмата "Тера тур сервиз" на бащата на Валентин Златев - Васил. До 2031 г. фирмата се задължава да прави годишно дарение на ловното стопанство в размер на 5 хил. лв., както и допълнителни инвестиции. Интересен факт е, че като пълномощник на "Тера тур сервиз" по сделката се явява инж. Иван Недков. Само година по-рано той е директор именно на Северноцентралното държавно предприятие, но през 2016 г. е освободен заради скандална обществена поръчка, с която горското наема луксозен автомобил за 72 хил. лв. годишно.

   Северноцентралното горско има сключен  договор за съвместно извършване на дейности и в ловно стопанство "Дунав". От държавното предприятие обаче отказват да предоставят този договор, тъй като няма изрично разрешение от третата страна, която стопанисва ловния парк. 

    Североизточното държавно предприятие в Шумен

е стопанин на 327 582 ха в сърцето на Лудогорието. "Сега" вече многократно писа за начина на управление на горското и неговото териториално поделение ДЛС "Паламара".Вследствие на разследванията  за ловното сторанство Антикорупционната комисия  КПКОМПИ  започна проверка за конфликт на интереси срещу председателя на УС на СИДП Бейзат Яхя. Той е дългогодишен висш функционер на ДПС в региона и е сочен за един от най-влиятелните хора в Североизточна България. Освен това е личен приятел с бившия шеф на "ЛУКойл" Валентин Златев. Фирмата, управлявана от бащата на бизнесмена - "Тера Тур Сервиз", която развива туристическия бизнес на семейството по Черноморието и в Правец, стопанисва ловния парк от 2009 г.

   На искането на "Сега" по ЗДОИ да бъде предоставен договорът за съвместни дейности с "Паламара" горското в Шумен отказва с мотива, че частната фирма изразява изрично несъгласие. От отговора става ясно единствено, че през юли 2019 г. е сключен нов договор с ловното стопанство, но не и с кого. Факт е обаче, че на интернет страницата на "Тера тур Сервиз" се рекламира лов в "Паламара".

   В същото време премиерът Бойко Борисов през годините е доказал, че има афинитет към точно това ловно стопанство.

   Североизточното държавно предприятие отказва да даде исканата от "Сега" информация и по отношение на ловните стопанства "Преслав", "Балчик" и "Тервел".  

   Горското предоставя единствено

договорите за съвместни дейности с ДЛС "Черни Лом" и ДЛС "Шерба"

   Голямата строителна компания "Пътинженерингстрой-Т" ЕАД е в договорни отношения с ловното предприятие "Черни Лом" от 2007 г. Споразумението за съвместни дейности е сключена за 10 г., но ако след изтичането на този срок страните не желаят прекратяването му, договорът се продължава с още 5 г. до 2022 г. Акционерните дялове в компанията се притежават от Григор Иванов и Иван Иванов. Фирмата оперира предимно в Северна България и е ориентирана в пътното строителство. Участвала е в консорциум с "Хидрострой" и "Холдинг Пътища" в изграждането на автомагистрала "Тракия", както и в консорциума за изграждането на софийската Северна тангента, който е с водещ изпълнител "Водстрой 98" от орбитата на депутата от ДПС Делян Пеевски.

   Само преди 3 месеца горското в Шумен е сключило договор и с фирмата "Етрополски бук" ЕООД за съвместни дейности в ловното стопанство "Шерба". Дружеството се притежава от бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Той е популярна личност в политическите и футболните среди. От 2007 г. е общински съветник в Етрополе от партия "Средна европейска класа". Избран за депутат от листата на ГЕРБ през 2009 г., а след това и зам.-председател на парламентарната земеделска комисия. В края на депутатския си мандат обявява, че напуска партията, и става съучредител на партия БАСТА заедно с Костадин Хаджигаев, Мирослав Найденов и др.

   Димитров придобива на дългосрочна концесия ловните стопанства "Елен" край Етрополе и "Шерба" край Горни Чифлик, като сред гостите му са президентът Георги Първанов, Христо Стоичков и др. Той е активен и във футболните среди. Президент е на "Чавдар" (Етрополе), като именно неговият клуб дава началото на схемата по създаване на "ЦСКА-София" през 2016 г. Отборът от Етрополе закупува "Литекс" и клубът се прехвърля в столицата, като заедно с това се преименува. След края на тази операция Димитров влиза в съвета на директорите на "ЦСКА-София" заедно с основните акционери Гриша Ганчев и Юлиян Инджов. Притежава дълго време заедно с Христо Стоичков детско-юношеска школа.

Коментари

Свързани новини

    Още Новини

    Реклама

    Реклама