Днес е : Петък, 16 Април 2021

Учени: Хора с мутации в гените не могат да се заразят с COVID-19

Публикация 06 Oct, 2020 / akcent.bg

Роспотребнадзор отбелязва защо маските трябва да се носят от всички

  Хората с определени мутации в гените си не могат да се заразят с коронавирус, казаха от Роспотребнадзор, съобщи ТАСС.

   "Учените са открили, че полиморфизмите (мутациите) в гена, кодиращ протеина ACE2, който коронавирусът използва за навлизане в клетките на дихателните пътища, може да улесни или затрудни попадането на вируса в клетките", се казва в съобщението.

   Ведомството добавя, че реакцията към коронавируса може да зависи и от разликите в гените на левкоцитите HLA (основен комплекс за хистосъвместимост).

   В допълнение, коронавирусът може да изостри хроничните заболявания, които впоследствие могат да доведат до увреждане.

   "Постоянното влошаване на здравето поради коронавирусна инфекция е възможно при тежка съпътстваща патология. Коронавирусът може да се превърне в стимул за обостряне на много хронични заболявания, което може да доведе до инвалидност", отбелязват от ведомството.

   Те също така съобщиха, че американско проучване показва, че човек, който е имал сезонен остра респираторна вирусна инфекция (ОРВИ), може да има антитела срещу коронавирус.

   "Неотдавнашно проучване на американски учени показа, че след сезонен ТОРС човек може да придобие имунитет срещу инфекция с много коронавируси, включително SARS-CoV-2. Доколко обаче е ефективен такъв имунитет, изследователите все още не могат да кажат", се казва в съобщението.

   В същото време няма научни доказателства, че болните от грип може да са имунизирани срещу коронавирус.

   Освен това Роспотребнадзор отбелязва, че човек, който се е възстановил от коронавирусна инфекция и има антитела към нея, за известно време може да бъде носител на инфекция. Ето защо маските трябва да се носят от всички.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама