Днес е : Четвъртък, 22 Октомври 2020

Правителството отпуска 50 млн. лева за увеличение на заплатите на преподавателите във ВУЗ-те

Публикация 23 Sep, 2020 / akcent.bg

   „Петдесет милиона лева ще осигурим с новия бюджет за 2021 г. за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите“. Това е заявил премиерът Бойко Борисов по време на среща с ръководството на Съвета на ректорите, в която са участвали също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, съобщиха от МС.

   От кабинета напомнят, че образованието е основен приоритет на правителството, което се потвърждава и от осигуреното увеличение на средствата за възнагражденията на преподавателите във висшите училища. В хода на разговора било отбелязано, че през последните две години правителството е повишило значително заплатите на учителите и осъществява важни за сектора реформи.

   Увеличението, което бе обсъдено на срещата при премиера, е във връзка с изменението на Закона за висше образование от февруари, съгласно което Министерският съвет ще определя минималната заплата за академичната длъжност „асистент“. Това ще се отрази на възнагражденията и за останалите академични длъжности. Законопроектът беше внесен в НС в началото на 2019 г. и е част от дългосрочния ангажимент на правителството към образованието.

   Ректорът на Софийския университет и председател на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков определил увеличението на заплатите на преподавателите като решителна стъпка. „Това е най-голямото увеличение на бюджета за висше образование поне от 30 години и е най-голямото увеличение на заплатите във висшето образование поне от 30 години“, изтъкнал той. Герджиков  дал висока оценка на проведената в системата реформа, което обосновава необходимостта тя да бъде подкрепена финансово.

   „Работим много добре с ректорите. Приехме закон, който доведе до една значителна реформа. Държавата и висшите училища са в пълен синхрон“, заявил на свой ред образователният министър Красимир Вълчев.

   Борисов пък бил категоричен, че преподавателите в университетите са темелът, върху който стои висшето образование. „Докторските степени не се получават лесно. Това означава, че те са защитили дисертации, докторати, имат огромен принос“, подчерта министър-председателят Борисов важната роля на академичния състав в системата. Премиерът добави, че в момента се обсъжда използването на допълнителни средства от европейски програми в полза на сектора.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама