Днес е : Вторник, 27 Октомври 2020

С благодарствен молебен беше отбелязан Денят на независимостта в Русе

Публикация 22 Sep, 2020 / akcent.bg

    Благодарствен молебен пред паметника на Свободата в град Русе отслужиха Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум и свещеници от Русенската митрополия. На събитието присъстваха кметът на Община Русе Пенчо Милков, зам.-кметовете Димитър Недев и Енчо Енчев, председателят на Общински съвет Русе Иво Пазарджиев, ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев..

   Тържествено слово по случай 112-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България произнесе областният управител на Русе Галин Григоров.

   „Ние, българите, многократно сме доказвали, че където историческото съзнание е живо, то нито паметта на поколенията може да бъде заличена, ни поривът за добруването на държавата може да бъде ограничен! Миналото ни е изпълнено с много мъка и страдание, но въпреки това нито ятагана на поробителя, нито шовинистичните пристъпи на Великите сили успяха да ни погубят!“, с тези думи областният управител Галин Григоров започна словото си по случай 112-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

   „И ето, че днес сме тук заедно и с гордо вдигнати чела, защото преди 112 години за пореден път доказахме на себе си и на света, че няма сила способна да прекърши българския дух, тъй като единството поражда неимоверна сила!

   За да стане България независима на картата на Европа, беше извървян дългия и труден път на борбата за Освобождение, на унижението от Берлинския договор, на непрестанното подценяване на българския дух, талант и сила, на арогантността и цинизма на Великите сили! Но въпреки това благодарение на мъдрите държавници нашият народ става независим, а държавата ни е обявена за Царство, равно с европейските.“, допълни още Григоров.

   Церемонията уважиха и генералният консул на Русия Андрей Громов, народните представители Крум Зарков, Георги Стоилов и Бюрхан Абазов, както и ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ чл. кор. проф. дтн Христо Белоев, общински съветници и общественици.

    Под звуците на военни маршове, изпълнени от Биг Бенд Русе, граждани и организации поднесоха венци и цветя пред паметника.

Коментари

Още Новини

Реклама

Реклама