Днес е : Четвъртък, 24 Септември 2020

България успешно емитира външен дълг за 5 млрд. лв.

Публикация 15 Sep, 2020 / akcent.bg

Интересът към облигациите е бил много висок и затова от финансовото министерство са продали повече от първоначалния обем

   Министерството на финансите пласира на международните пазари във вторник две емисии облигации с общ обем 2.5 млрд. евро (почти 5 млрд. лв.). Те са с матуритет 10- и 30-години, считано от 23 септември, когато ще се извърши сетълментът. В понеделник те бяха представени на инвестиционната общност, а днес успешно пласирани.

   Интересът е бил висок, показват данните на търговската система - общо за 7.5 млрд. евро. Първоначално от ведомството на Кирил Ананиев са обявили ориентировъчен обем от 2 млрд. евро, но заради силното търсене е взето решение да бъдат продадени по 1.25 млрд. евро от всяка емисия, съобщиха участници в записването пред "Капитал". Все още се чака официалното съобщение от финансовото министерство.

Постигната доходност е 0.40% за 10-годишните книжа и 1.48% за 30-годишните, което се определя, като много изгодни нива, които реално отговарят на държави с А/А- рейтинг. По информация на "Капитал" е имало много висок интерес и от чуждестранни институционални инвеститори.

   Това е първото излизане на международните пазари на България от 2016 г., като страната остана единствена от региона през 2020 г. без емитиран дълг навън. За първи път България пласира 30-годишна емисия.

   Източник: Капитал

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама