Днес е : Вторник, 19 Октомври 2021
ИЗБОРИ "2 В 1" 2021

Нови сигнали за задушлива миризма в централната част на Русе

Публикация 15 Sep, 2020 / akcent.bg

Зам.-министрите трябва да установят причинителите на замърсяването и въз основа на констатациите, заедно с компетентните органи да предложат конкретни действия.

   За пореден път във вечерната част на денонощието вчера са получени над 20 сигнала при дежурните служители от общинския съвет за сигурност. Те са свързани със силни миризми в централната част на града, като съмненията отново са причинителят да е фирма, действаща в Индустриалния парк на град Русе.

   Община Русе изразява надежда, че насрочените за утре проверки от отговорните служители на Министерството на околната среда и водите ще доведат до реален резултат и спиране на въздушния терор в града.

   Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди заместник-министрите Атанаска Николова, която е с ресор „Опазване чистотата на въздуха“ и Николай Кънчев, който отговаря за Регионалните инспекции по околната среда и водите, да извършат проверка за установяване качеството на въздуха в Русе. Информацията е от сайта на екоминистерството. Съгласно заповедта, при наличие на замърсяване, зам.-министрите трябва да установят причинителите на замърсяването и въз основа на констатациите, заедно с компетентните органи да предложат конкретни действия.
 
   Проверката трябва да се извърши на 16 септември в Русе, като освен зам.-министрите участие е необходимо да вземат и длъжностни лица от РИОСВ – Русе, директорите на дирекции „Опазване чистотата на въздуха“, „Екологична оценка, оценка на въздействието върху околната среда и превантивна дейност“ и „Политики по околната среда и координация на контролната дейност“ в Министерство на околната среда и водите, както и длъжностни лица от Изпълнителна агенция по околна среда.
 
С цел установяване на информацията, свързана с качеството на въздуха в Русе, с която разполага временната анкетна комисия, създадена с Решение №48/23.01.2020г. на Общински съвет - Русе, зам.-министрите трябва да проведат на място срещи с кмета на община Русе и председателят на анкетна комисия, подали сигнали в МОСВ.
 
На срещите следва да бъдат обсъдени Програма за опазване на околната среда в Община Русе и Програма за качеството на атмосферния въздух на община Русе. В срок до 18 септември зам.-министрите трябва да докладват относно констатираните нарушения, предприетите административно-наказателни действия, както и предложенията си за подобряване качеството на въздуха, съгласувани с органите на местната власт.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама