Днес е : Четвъртък, 24 Септември 2020

Вълчев: Режимът в нашите училища е един от най-либералните

Публикация 14 Sep, 2020 / akcent.bg

Децата ще носят маските по-малко от 10% от времето

   Първият звънец утре ще удари за близо 59 хиляди първокласници, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. В класните стаи ще влязат над 700 хиляди ученици и 89 хиляди преподаватели.

   Тази учебна година ще протече в условията на непредвидимост заради ситуацията с коронавируса, но основната цел е обучението да бъде присъствено, каза Вълчев в Стара Загора, където присъства на откриването на академичната учебна година в Тракийския университет.

   По думите му в българските училища е въведен един от най-либералните режими на противоепидимични мерки в сравнение с останалите страни.

   Все пак децата ще носят маските по-малко от 10% от времето, по-малко от половин час дневно. В повечето случаи препоръчваме да не прекарват много време в общите помещения, най-вече в коридорите, добави Вълчев.

   В момента за голяма част от учениците учебната година стартира присъствено. Има много малки изключения на деца, които поради здравословни причини или притеснения на родителите ще се обучават вкъщи.

   "Очакваме 200-300 деца, по първоначалната информация, родителите им да изберат да останат вкъщи, с цел предпазливост. В момента се подават заявленията. Това не значи, че те няма да учат. На тях ще бъдат възлагани задачи. Ще бъде контролирано изпълнението на тези задачи и тези училища, които не предлагат обучение в електронна среда ще могат децата избрали тази форма да се включат в училищни центрове за дистанционно обучение като компенсаторна мярка", обясни министърът.

   Учениците, които се обучават дистанционно, ще могат да наблюдават уроците виртуално, там където училищата са създали условия за това. Те ще имат право и на консултация с преподавателите, които ще получават съответното възнаграждение за това.

   Подписахме колективен трудов договор. Там заложихме включително и 15 лева часова ставка при допълнителна работа на учителите. Така че те ще бъдат овъзмездени. Училищата ще кажат - не ни стигат парите. Те в момента имат малко икономия от пролетта. Ние им следим бюджетите. Готови сме да реагираме. В момента са по-скоро на излишък, подчерта министърът.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама