Днес е : Четвъртък, 24 Септември 2020

РИОСВ е последната бримка от една сбъркана и порочна система, `Монтюпе`- плод на БГ „благодетели“

Публикация 11 Sep, 2020 / Румен НИКОЛАЕВ

По следите на една предизвестена оставка

 

Този текст е от ноември 2016 г. Незаlисимо от смяната на собствеността на завода проблемите остават. И то по една единствена причина. Няма чиновници, които да проумеят, че става въпрос за здравето и живота на граждани, които им изкарват заплатите.

   Директорът на РИОСВ  Лилия Атанасова си отива. След като изтече едномесечното и предизвестие…  Това и е втори път да ръководи екоинспекцията. Първият път бе сменена по политически причини, сега си тръгва по собствено решение...

   Всъщност, каквито и аргументи да даде, то със сигурност тя е вторият директор на екоинспекцията в Русе, която си позволи да се противопостави на един доста арогантен спрямо русенци инвеститор /от друга политическа сила/.

   Със сигурност проблемът с въздуха стигна до някакъв опит за решаване и благодарение на обществения натиск, колкото и да не е достатъчно добре изразен.

   Но…. Големият проблем за русенци е проблем за цяла България!

Случаят „Монтюпе“ е възможен благодарение и само на средата, която са създали законотворците ни и властите, които до скоро нехаеха за проблема.

   Всеки гръмко и разгневено хвърля вината на еконспекцията в Русе…. Въпреки че доста преди проявата на част от сегашните eкоактивисти проблемът е бил посочван и поставян именно от директора  на РИОСВ Дауд Ибрям, но явно малко русенци искаха да го чуят /затварянето на жалузите на едно от харетата/.

   Всеки говори и сочи миризливият въздух. Но единици си задават въпроса как се стигна до тези миризми, за които ВСЕ ОЩЕ само СЕ ПРЕДПОЛАГА, и че са отровни!!!

   Трябва да се върнем към времето, когато общинските съветници са вземали решение /от протокола става ясно, че единствено ЕВГЕНИ ВЕЛКОВСКИ тогава е мислил мъдро или държавнически и не се е радвал на предлаганата екскурзия до Франция/.

   След това- идва ред на проектиране, на издаване на комплексно разрешително…. Все дейности, в по-голямата си част от които се вършат далеч от препатилия Русе. Няма такава идиотщина-  РЗИ да участва в приемателни комисии, а след това да не извършва проверки. Няма как РЗИ Русе да контролира фирмата за трудова медицина, след като тя е подопечна на Столичната здравна инспекция.

   Няма как да се установи замърсяване на работната среда, след като инструкциите за замерване предполагат нищо да не се установи.

   После…

При установена дейност в завода на съоръжения без необходимите разрешителни за отрицателно време контролната институция го предоставя /а някой се надява, че ще санкционира/.

Не е ясно как и защо са извършени промени по отношение на сградата и монтирани отвори и какво ли не още от общинската власт, в нарушение на заложените първоначално изменения.

   Как работи техника, планирана за 4 помещения, само в три, при предвидени инсталации за пречистване на въздуха за значително по-малко производство?

   Но така става, когато менидмънтът на Монтюпе живее на 70 км. от Русе, а решенията за въздуха в града се вземат на 300 км.

    Лошото е, че повече от две години тези вредни за града и за русенци политики бяха част от работата на държавната власт на местно ниво. Писането на доклади просто привличаше амбициозни „еколози” в различна от проблемната посока  и нищо съществено не се променяше във екофона.

   Та за проблема с въздуха- оказва се, че докато излезе от капандурите, много други институции и служебни лица са приспивали общественото мнение и привидно са имитирали дейност в защита здравето на русенци.

   Никой не говори за Изпълнителната агенция към МОСВ, която би трябвало да констатира с лабораторната си техника въпросните вредни замърсители. Така в целия този хаос остава една РИОСВ, която всички вкупом замярат или плюят /къде основателно, къде не/.

   Явно реално нищо не се е променило. Отива си един директор на РИОСВ. По собствено желание… /едва ли е желание/. Вероятно ще отнесе част от проблема, който е заровен в скапаното ни законодателство и …. корумпираното управление. И в подлизурковското бездействие на разните му чиновници.

  Колкото до `Монтюпе`- явно са прозрели от рано, че Градината е пълна с гнили ябълки и затова си позволяват да следват призива на Мая Манолова- да следват Закона в Съда.

   Въпреки че няма оправдание за липсата на морал и човечност относно здравето и категоричното нежелание на русенци да получават пари срещу трудови заболявания и миризлива среда за живеене…

   Остава за пореден път една надежда… Но как беше, А дано, ама… надали.

  Не се ли разплете пъзела отначало, не се ли докаже какво друго „произвежда“ Монтюпе освен алуминиеви авточасти… Бог ще е немилостив, не молете му се….!!! 

  Дано и разследването на прокуратурата покаже поне един виновник, какъвто няма как да няма…. 

–––––––––––––––––––––––––––––

Това е една от 96-те публикации в Акцент.БГ, свързани с Монтюпе и замърсяването на въздуха от 2014 г. досега

––––––––––––––––––––––––––

Държавата нехае с години за уред , с който да установи вредните замърсявания на въздуха от Монтюпе

Публикация 28 Jul, 2017 / Румен НИКОЛАЕВ
Едва сега се предявява изискване операторът да инсталира собствена система за мониторинг, каквото е изискването в белите държав

 

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама