Днес е : Събота, 5 Декември 2020

Как ще продължат протестите, какъв е изходът от кризата

Публикация 07 Sep, 2020 / akcent.bg

Коментар на проф. Антоанета Христова и Кольо Колев

  Два месеца недоволство. Как ще продължат протестите и какъв е изходът от кризата?

   Темата коментираха  по Нова тв политическият психолог проф. Антоанета Христова и политологът Кольо Колев.

   "Ако кажем нашата версия, това значи да заемем позиция. Притеснявам се, че в последно време анализаторите се превръщат в ярко знаме на една от двете страни, но това не внася полза за разбирането на процеса. Знам, че има война на интерпретации и всеки опитва да се присвои моралната позиция, която му дава правото да бъде моралния победител. Знам, че обществото е разделено ярко и причините не са тук и сега, а назад в историята", смята проф. Христова.

   "Голяма интерпретация е кой е народът? Едните казват, че властта е дадена от народа, за това ние ще защитим народа от тези, които го атакуват. Другите казват, че те са народа и искат промяна. Кое е вярно? Това се решава по един начин  - избори", смята Кольо Колев.

    Проф. Христова обясни, че легитимността се дефинира от избори, които сега са казали каква да е структурата на правителството.

   Делигитимност пък било тогава, когато сформираното управление не може да взима решения и да прокарва политика. Към дадения момент това не се случва, смята тя и изрази мнение, че се е експлоатира с понятието народ.

   "Най-грубо са разделени на две задълбочени в своята емоция части. Изходът е избори, но не сега. Ние си говорим за ситуацията в България. Цялата ни история е битка на други сили, а ние винаги сме били по някакъв начин манипулирани от тях. Интересите на Балканите се преплитат, но никой не говори за това. Трябва да има историци и хора, които разбират от тези влияния. Както и да не ни е страх да говорим за това", смята политическият психолог.

   Кольо Колев изрази противоположно мнение. Той смята, че всеки си има своите интереси, но това нямало отношение към изборите в България.

   "Имаш създадена криза, напрежение, проблем с легитимността на властта и оспорване на нейното право да управлява. Това е нещото, което виждаме на площада. Стигнало се е до този тип напрежение, което трябва да бъде решено. Не виждам нищо неестествено, ненормално и нетипично да има предсрочни избори", каза политологът.

Коментари

Дочев  
19:39:08 / 2020-09-07

Днес агенциите които сондират човешките мисли и чувства,се наместиха в една зейнала нисша,която ги храни и то богато.Богатите партии,си поръчват тамошни служители,които са на щат при тях,добре заплатени,те успяват да манипулират общественото мнение при по неориентираната му част.Забележете госпожата на снимката,колко старателно,с подбрани жестове,тя иска на всяка цена да оправдае това което регулярно получава.Мотивацията,реалното състояние на политическите процеси,са настрани от говоренето на тези в предварително набелязаните от тях телевизии,сайтове и вестници.Нямам представа,когато се обърне палачинката,а това ще е скоро,тази мастита защитница на днешното статукво,къде ще я "търсим"?

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама