Днес е : Събота, 23 Януари 2021

Показаха новата пленарна зала на Народното събрание

Публикация 01 Sep, 2020 / akcent.bg

. Журналистите изолирани от депутатите в новия парламент

   Новата пленарна зала в бившия Партиен дом е готова да посрещне депутатите в първия им работен ден от новия политически сезон - 2-ри септември. ГЕРБ показаха на журналистите завършения ремонт и стаята с решетки на първия етаж, която ще бъде пресцентър.

   Парламентарните репортери няма да могат да напускат коридорчето и да разговарят свободно с депутатите в кулоарите, както досега. Те ще трябва да гледат парламентарното заседание на телевизор и ще бъдат викани за изявления на политически сили във фоайето или за по-големи пресконференции в новата специална зала на горния етаж. Главен "гид" на организирания тур за журналисти беше пиарът на ГЕРБ Никола Николов.

     Ремонтът струва 18 млн. лв.

    Ремонтът на пленарната зала е струвал на данъкоплатеца 18 млн. лева, но в тази цена са включени само строително-монтажните работи. В нея не са включени допълнителното оборудване, озвучаване, осветление, видеонаблюдението и новата система за гласуване.

   „Това е само цената на чистото строителство“, уточни Николай Бациев от Дирекция „Управление на собствеността“.

   Ремонтът на залата трябваше да приключи за българското председателство на ЕС преди две години.

   За стъкления покрив на залата са отделени почти 1 млн. лева. „Бяха направени допълнителни подобрения и промени по време на строителството, за да се ограничи пряката слънчева светлина. Направиха се допълнителни затъмнения – фолио, което се вгради между стъклопакетите. То пречи на аномалиите, които се причиняват от рязкото изгряване на слънцето, облаци и засенчване“, обясни Бациев.

   Новата система за гласуване все още не е доставена, а за да стартира работа законодателният орган, в залата е пренесената системата от старата сграда. „В момента има поръчка, разглежда се от комисия, която е назначена по надлежния ред. В момента, в който имаме избран изпълнител, ще разберете“, уточни Бациев. В нея ще има опция и за изказване от място, но на този етап такива ще се правят само от трибуната. Срокът на доставка е 3 месеца от момента за избиране на изпълнител. Вероятно това ще стане след Нова година.

   Ръководството на парламента ще стои в Президиум със седем работни места, а от двете му страни са разположени местата на президента и вицепрезидента, както и на патриарха.

Коментари

Още Новини

Реклама

Реклама