Днес е : Неделя, 9 Май 2021

Присъствени часове в училища и градини, дистанционни - за частни школи

Публикация 31 Aug, 2020 / akcent.bg

Работата - онлайн, когато е възможно, или по график.

   Възобновяват се присъствените учебни занятия в системата на предучилищното и училищното образование - тоест училища и детски градини. За частни школи, езикови центрове и т.н. обаче остава задължителна дистанционната форма на обучение, ако това е възможно. Ако не е - то между курсисти, преподаватели и т.н. трябва да бъде осигурена дистанция от поне 1,5 м и да се спазват всички други действащи противоепидемични мерки.

   Това става ясно от една от новите заповеди на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Тъй като България е в извънредна епидемична обстановка, удължена от Министерския съвет до 30 септември, министърът е човекът, който определя мерките срещу разпространението на коронавируса по закон. 

   За училища и детски градини учебният процес се организира и провежда в съответствие с изготвените от Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването указания, става ясно от една от новите заповеди. За университетите обаче препоръката е друга - "присъствената дейност във висшите училища се осъществява според изискванията на съответното висше училище и при спазване на въведените в страната общи противоепидемични мерки. При възможност обучителният процес се провежда и от разстояние в електронна среда чрез използването на информационни и комуникационни технологии.

Свиждания в болница - само за болни в терминален стадий

Остава забраната за посещения на външни лица и свиждания в лечебните заведения на територията на страната. От утре, 1 септември обаче ще се позволява свиждане на роднини с пациенти, настанени в болница, които са в терминален стадий на болестта си. 

В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и услуги от резидентен тип за деца и възрастни вече ще се допускат посещения, но само по изключение и след преценка на директора, нарежда здравният министър. 

    На работа - дистанционно, когато е възможно

В друга нова заповед на проф. Ангелов се утвърждава препоръката работният процес да продължи в дистанционна форма във всички случаи, в които това е възможно.

   Работният процес на колективните органи за управление и на служителите да се провежда при възможност в дистанционна форма (надомна работа/работа от разстояние) или да се установи работно време с променливи граници или работа на смени", гласи съобщението от здравното министерство.

Припомня се, че работодателите могат да прилагат и други превантивни мерки и методи на работа, в зависимост от спецификата на съответната трудова дейност. Целта е да бъде осигурено по-добро ниво на защита на работещите, в т.ч. и ограничаване на несъществените контакти на работното място. В сила остават изискванията за дезинфекция на работните места. 

Няма промяна и в изискването за носене на маски в закрити обществени пространства. 

   Без РСR тест и карантина за пристигащите от Турция, Сърбия и Беларус

Граждани, пристигащи в българия от държавите Турция, Сърбия и Беларус вече няма да имат нужда от отрицателен PCR тест за коронавирус, нито ще подлежат на задължителна карантина, гласи трета заповед на министър Ангелов от днес. Освен това за лица, пристигнали у нас от изброените дестинации в периода 20-31 август, карантината се отменя. Това трябва да стане с разпореждане на директора на съответната регионална здравна инспекция, където се намират тези граждани. 

   По-рано днес от Министерството на туризма съобщиха, че и пътуващи от Чехия ще могат да влизат в България безпрепятствено, въпреки извънредната епидемична обстановка.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама