Днес е : Четвъртък, 21 Януари 2021

Влизат ли приходи в общинската хазна от таксите на Дунав мост, пита Дилян Саманджиев.

Публикация 29 Aug, 2020 / akcent.bg

   ,,Аз съм убеден,че в Община Русе трябва да постъпва част от такса ,,Дунав мост '', както и че МПС-тата с русенска регистрация , трябва да минават безплатно през моста.Дълги години през Русе преминава чудовищен трафик и основното, което носи този трафик е прах,мръсотия,задръствания , колони от тирове, най-добре го знаят това от град Мартен, рискове от ПТП-та и т.н.

   Аз искам да повдигна този въпрос в русенската общественост и да видя дали това мнение, което е мое и на други русенци , с които съм се срещал е на прав път и дали ще срещне подкрепа.''-пише до медиите общинският съветник Дилян Саманджиев.

      Ето и питането до кмета:

   Относно: Такса,,Дунав мост''1-Русе,Русе-Гюргево,България-Румъния.

   УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИЛКОВ,

  Русе е най-големият български град по поречието на река Дунав,също така е и граница на Р.България с Румъния.На територията на Община Русе има интензивен трафик,който е насочен главно към съоръжението ,,Дунав мост-1'',Русе-Гюргево.Мост Русе-Гюргево е открит 20 юни 1954 година и става важен за икономическото развитие на България.

   В днешно време през съоръжението преминава интензивен тежкотоварен трафик,преди България да влезе в ЕС е около 500 камиона на денонощие,а след това става около 2000 камиона на денонощие.Транспортен коридор №9 също преминава през Русе,в частност Дунав мост,който осигурява връзка между държавите oт Североизточна Европа през Румъния и България с пристанище Александруполис на Егейско море.

   Общата дължина на пътя на територията на България в направление Русе - Великo Търново - Габрово - Стара Загора - Димитровград - Kърджали е 455 км, плюс 20 км ново строителство по Програма CBC. Програма "Транзитни пътища"- 1,2 включва рехабилитация на 219 км пътища I клас и автомагистрали от коридора

   Друг важен маршрут,който преминават през Русе са т.нар. ,,зелен коридор'' към Грузия,Армения и Азербейджан,източник:www.api.bg.

      С оглед горното поставям и желая само писмен отговор на следните въпроси:

1.На кого е собственост съоръжението ,,Дунав мост 1'' ?

2.От кого се стопанисва съоръжението ,,Дунав мост 1'' ?

3.Колко е печалбата от съоръжението ,,Дунав мост 1'' за годините - 2016,2017,2018 и 2019(общо) ?

4. Има ли финансови постъпления в общинският бюджет от такса ,,Дунав мост1'' ?

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама