Днес е : Събота, 24 Юли 2021

Община Русе ще предложи на извънредна сесия да се изгради нова сепарираща инсталация

Публикация 28 Aug, 2020 / akcent.bg

Участници в срещата обаче не изключват възможността някои общини сами да търсят решение на важния и все по-скъп проблем

   Снимка: 19.11. 2013 Г.-архив Румен НИКОЛАЕВ Подписване на Договора за публично- частно партньорство

  Свикване на извънредна сесия на Об. съвет, на която да бъде предложено и прието двата договора за сепариране на отпадъци да бъда прекратени и да се влезе в процедура за изграждане на нова серарираща инсталация. Това е било решено днес на среща с кметовете на общините Тутракан, Сливо пола, Ветово, Иваново и Русе в Община Русе.

  Да бъде прекратена сделката, като същевременно се търсят компенсации в полза на Община Русе. Информацията на Акцент.БГ потвърди зам. кметът Димитър Недев. Сега действащото съоръжение реално не може да изпълни целите, които Община Русе има и е очаквала.

   Идеята е била Топлофикация да може да гори RDF, но след като не получава разрешение от РИОСВ /има възможност да увеличи капацитета си 3 пъти, но за това трябва да има и ОВОС/, от дружеството с променена собственост вече искат да преработват отпадъците срещу заплащане, въпреки че сепариращата инсталация е изградена на общинска земя, предоставена безвъзмездно.

 За 2019 г. в съществуващата сепарираща инсталация са преработени 13 400 т. боклуци, от които 120 т. са сепарирани за последващо оползотворяване. Тази година се забелязва необяснима активност- до юни преработените отпадъци са 15 400 тона, а сортираните- 880 т.

   В същото време извънредна сесия се налага, тъй като в момента действа решение на Об. съвет № 777, с което работата на тази сепарираща инсталация трябва да работи до 2024 година.

   За 2019 година община Русе ще плаща 69 лв. на тон, а ако догодина ситуацията не се промени- по 98 лева заради липсата на система за преработване на отпадъците..

   Участници в срещата обаче не изключват възможността някои общини сами да търсят решение на важния и все по-скъп проблем

---------------------------------

   Акцент.БГ- 2012 г. октомври: Необходимостта от изграждането на инсталация се налага от изискванията, които екоминистерството налага. Тази година Община Русе ще плати 800 000 лева или по 9 лв. за тон боклук, които ако има работеща инсталация средствата ще бъдат върнати. Тази своеобразна притискаща така догодина ще бъде 15 лева, а през 2014- 35 лева.

---------------------------------

Акцент.БГ декември 2019 г. По информация на Акцент. БГ от Търговския регистър от 19.03 т.г. тя се оперира от смесено дружество Д консей ООД., в което влизат Топлофикация Русе и софийска фирма. Нейн представител е Антанио Петков /23 г./. Топлофикация участва в новото другество с непарична вноска 5 901 222 лева, а новият съдружник- със 100 лв.

   По неофициална информация на мястото на Петков има нов представител.

-----------------------------------

  В експлоатация инсталацията за сепариране на битови отпадъци бе въведена в края на миналата година.

Намеренията  са били да се произвежда и електро и топлоенергия от детайлно сепарирани боклуци, т.нар. RDF. В този тип отпадък попадат най-вече хартия и пластмаса. Очакванията са били близо 2,8 млн.лв на година да се спести на русенския данъкоплатец.

   В това публично-частно партньорство  дружеството е трябвало да приема и обработва отпадъците на няколко общини в региона напълно безвъзмездно –Русе, Ветово, Иваново, Сливо поле и Тутракан  част от Регионалната система за управление на отпадъците на региона на Русе

    За покупката на цялото оборудване, построяването на съоръжението и сградите „Топлофикация Русе“ ЕАД инвестира над 5 000 000 лв., като самото оборудване е на стойност около 1 000 000 лв. и бе поръчано още през 2014 година.

   Оборудването за инсталацията включва машина за разкъсване на опаковки, съоръжения за предварително отделяне на отпадъци, подходящи за повторна употреба, както и подготовка за транспортиране. То е с общо тегло от 85 тона, като е изцяло произведено и доставено от китайска компания с опит в сектора.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама