Днес е : Сряда, 31 Май 2023

1000 лв. разлика в доходите между столица и провинция у нас

Публикация 27 Aug, 2020 / akcent.bg

Ще има втора вълна на безработица, счита финансовият експерт Мика Зайкова

   Близо 1000 лв. е разликата в средните заплати между София и Благоевград, данните са на Националния статистически институт, от където съобщават, че столичани се разписват средно на месец за 1822 лв., докато в Благоевград едва за 886 лв.
   “Неравенствата в доходите от работни заплати в България са много сериозни”, заяви пред БНР Мика Зайкова - икономически анализатор и финансов експерт. Според нея разликата в доходите между столицата и провинцията е сериозна.
   “Ако слезем на нивото на градовете, ще видим нещо много специфично - да, наистина северозападният регион е най-бедният, с най-ниските доходи, но аз считам, че за да има работа и добри заплати, до голяма степен зависи от общинската управа и от кмета. Има два града в този най-беден район - Враца и Ловеч, които имат относително високи заплати - с 30-40% по-високи отколкото в останалите градове”, казва икономистът.

   Огромна е разликата в заплащането между градовете и селата. Разликата в доходите на хората с начално и основно образование е 6-7 пъти, обяснява Мика Зайкова. Това е, защото градовете “изсмукват” по-голямата част от образованата работна сила, които съответно работят по-висококвалифицирана работа за повече пари. 
     “Ще видите, че в София има най-много висшисти”, коментира тя.
     Освен това там, където е най-висока безработицата, са най-ниски доходите.

   Финансистът припомни и извънредно положение заради Covid-19, като цитира изследване на Българската стопанска камара, според което с установяване на извънредното положение, 37% от всички фирми спряха временно работа, а 15% са спрели тотално работа поради конюнктурата на пазара - “ние сме страна с отворена икономика и нашите контрагенти в ЕС и извън него спряха също работа, защото изпаднаха в тежка ситуация и след това тяхното възстановяване беше много тежко и мъчително”.

   Мика Зайкова е категорична, че ще има втора вълна на безработица, защото правителството е направило жест като въведе мярката 60/40, която след втория опит вече е достъпна за повече хора и макар и закъсняла мярка, все пак помага на бизнеса, но сигурно някои от малките фирми ще си заминат.

   Втората мярка за грантове на малки и средни фирми и микропредприятия, също закъсняха.

   “Нито една фирма още не е получила тези 7 000 лв. и трябва да се побърза, защото това не може да чака”.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама