Днес е : Вторник, 13 Април 2021

ГЕРБ ще тества подкрепата на партньорите за конституцията си

Публикация 25 Aug, 2020 / akcent.bg

   Седмица след представянето на проект за нова конституция, ГЕРБ ще тества подкрепата на партньорите си на консултации днес. На разговори в парламента с трима депутати от партията на Бойко Борисов - Цвета Караянчева, Даниела Дариткова и Менда Стоянова, ще дойдат първо представители на ВМРО, после - на НФСБ, а накрая - и независими депутати, шестима от които - от "Атака".

   За да внесе проекта си за нова конституция, в който се предлагат намаляване на броя на депутатите от 240 на 120, премахване на института на Великото народно събрание, законодателна инициатива на съвета на прокурорите, в който е и главният прокурор, и отнемане на последната дума на президента при назначаването на тримата големи в съдебната власт, ГЕРБ, която има 95 народни представители, трябва да спечели подкрепата на още поне 25 депутати, т.е. да има поне 120 подписа.

   Това е постижимо, ако коалиционните партньори от "Обединените патриоти", в чиято парламентарна група има 21 народни представители, и депутатите от "Атака", които макар и изключени от малката коалиция много често гласуват заедно с управляващите, подкрепят проекта на ГЕРБ за нова конституция.

   Двете партии от "Обединените патриоти" - ВМРО и НФСБ, обаче ще участват по отделно в преговорите, което е знак, че ще държат на свои искания. От партията на Красимир Каракачанов вече обявиха, че искат в конституцията да залегнат предложения като задължително гласуване, образователен ценз, връщане на доброволната служба, гарантиране на семейството между мъжа и жената и др., а има и мнения, че трябва да има референдум за основните предложения.

   БСП, която има 78 депутати, няма да участва в разговорите, няма да помага за внасянето на проекта на конституцията и свикването на Велико Народно събрание, тъй като е против идеите на ГЕРБ.

   ДПС, чиито представители не коментират протестите и ходовете на управляващите вече 40 дни, все още не е отговорила на поканата на ГЕРБ. Дори и да не подпишат проекта, гласовете на депутатите от ДПС, които са общо 25, са необходими за решение за свикване на Велико Народно събрание, тъй като за това трябва подкрепата на 160 от 240 народни представители.

  Срещата на ГЕРБ с "Воля", която има 12 народни представители, ще е на 2 септември, но засега Веселин Марешки твърди, че депутатите му няма да подпишат проекта на ГЕРБ. След това щели да участват в дебата за Велико Народно събрание.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама