Днес е : Вторник, 13 Април 2021

Заведенията искат да работят без маски

Публикация 06 Aug, 2020 / akcent.bg

Забраната да падне за обектите на открито, както и тази за до 4-ма души на маса - е поредното искане на бранша, след ДДС и отворените дискотеки

   Антиправителствените протести и партийните мероприятия вдъхновиха собствениците на заведенията у нас да поискат поредни отстъпки за бранша. След като по тяхно настояване ДДС за ресторантите падна от 20 на 9 на сто, след като пак по тяхно настояване на няколко пъти падаше противоепидемичната забрана за работа на баровете на закрито, сега от бизнеса искат и да отпадне изискването за настаняване на не повече от четирима души на маса, както и... носенето на маски от персонала - на открито.

   Мотивите: "множество хора непрекъснато се събират на групи", а работещите в заведенията трябвало да ходят с маски "на открити пространства и при близо 40-градусови жеги".

  Това становище е изразено в съобщение, изпратено от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България. То започва с опит за шега, като е озаглавено така: "Има ли още COVID-19 в България?"

   "Може и да не сме разбрали, но май коронавирусът си е отишъл. Или поне в България като че ли го няма. Множество хора непрестанно се събират на групи, без да спазват каквато и да било дистанция или да използват маски. Претендираме, че следим информационния поток, но не сме видели новина, че у нас вече няма COVID-19. Възможно е и да сме я изпуснали, защото неглижирането на мерките става все по-масова практика. В същото време нашите служители са задължени да носят маски, за което редовно сме проверявани от компетентните институции. Дори на открити пространства и при близо 40-гадусови жеги. Затова молим, ако наистина в България вече няма вирус и мерките са отпаднали, да ни уведомите официално", пишат от БАЗ и СЗБ.

   "С оглед на масовото неглижиране на наложените правила и събирането на групи, без да се спазва дистанция, настояваме да отпадне изискването за служителите ни, които работят на открито, да носят маски."

И:

  "Вече напълно безпредметно е и изискването на една маса да стоят максимум четирима души, тъй като скупчване на много повече хора на малки пространства е доста честа практика извън заведенията. Това изискване води единствено до загуби за бранша и намалени обороти, поради което бихме желали то също да бъде преразгледано."

   Дали и това искане на развлекателния бизнес ще бъде удовлетворено, предстои да видим. За последно няма и два дни след затварянето (повторното) на заведенията на закрито заради покачването на случаите на новоинфектирани, същата тази забрана падна. Това стана след поредния разговор между властта и представителите на тези две асоциации. Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева увери тогава, че от бранша били предоставили подробен своеобразен протокол как за превенция на COVID-19 в затворените помещения и това убедило здравните власти в правилността на решението те да бъдат отворени за посетители.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама