Днес е : Вторник, 7 Декември 2021

АЕЖ праща сигнал към Туск за насилието срещу журналисти в България

Публикация 05 Aug, 2020 / akcent.bg

Асоциацията пита Гешев и Борисов какви мерки ще се вземат срещу агресорите на конференцията на ГЕРБ днес

   Асоциацията на европейските журналисти в България се обърна към председателя на Европейската народна партия Доналд Туск във връзка с агресия спрямо журналист по време на партийно събитие на ГЕРБ.

     Около 12:30 ч., по време на речта на премиера Борисов, репортер стана свидетел на сблъсък между момчета с черни тениски, очевидно подготвени от ГЕРБ да следят за провокатори, и неизвестно лице, видимо протестиращ, което започна да скандира иронично "Браво, Бойко!" и да използва нецензурните изрази по адрес на Цвета Караянчева, които се приписват на Борисов в един от изтеклите записи с неговия глас.

   Буквално секунди след виковете яките момчета, едно от които имаше бадж "ГЕРБ" на гърдите си, изтеглиха младежа далеч от терена изапочнаха да го бият. "Провокаторът" бе лично съпроводен и предаден на охраната от пиара на ГЕРБ Никола Николов.

   Малко по-късно се разбра, че името на нападнатия е Нестор Арсенов. Пред нас той заяви, че е бил ударен поне два пъти в корема и влачен за косата, преди полицията да го спаси зад сградата на "София тех парк". Арсенов е протестиращ срещу правителството. Завършил е астрофизика в Мюнхен, предстои му докторантура. В момента, в който го заварихме, конференцията бе свършила, а той чакаше линейка, докато бе охраняван от униформени служители на МВР. Успяхме да разговаряме с него, докато чака.

   "Исках да само да скандирам каквото Бойко казваше. Не знам защо не им харесваше!", обясни той, очевидно с ирония.

 От АЕЖ настояват за разследване на инцидента и за обяснения защо лица, допуснати в зоната за делегати, нападат журналисти.

   АЕЖ се обръщат и към премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев с очакване да се разкрият кои са агресорите и какви мерки ще се предприемат срещу тях.

        Ето и пълната позиция:

До г-н Доналд Туск,

Председател на Европейската народна партия

До г-н Бойко Борисов,

Председател на политическа партия ГЕРБ

До г-н Иван Гешев,

Главен прокурор на Република България

Позиция на АЕЖ – България относно агресия спрямо журналист

Уважаеми господа,

   По време на Националната конференция на политическа партия ГЕРБ в сряда в София бяхме свидетели на недопустим инцидент. Журналистката Полина Паунова от българската секция на “Свободна Европа” бе обект на агресия от страна на младежи, допуснати до оградената зона за участници в партийната сбирка. Телефонът, с който Паунова снима, бе изхвърлен, самата тя бе блъскана и получи удари. 

   Това се случи, докато Паунова изпълняваше служебните си задължения и опита да интервюира лица, които тя е видяла, преди това да провокират  протестиращи срещу правителството.

Мъжете, които проявиха агресия спрямо Паунова,  както е видно от видеозаписа – бяха получили достъп от страна на охраната на събитието. А още по-скандално е, че когато Паунова и колегите ѝ потърсиха помощ от охраната на мероприятието, се намеси човек, който настоя журналистката да покаже прескартата си и също прояви агресия към репортерката – изблъска я и се обърна към нея с обидни думи.

Сигурни сме, че си давате сметка за това колко недопустимо е подобно отношение към журналисти по време на събитие, организирано от Вашата партия.

   Уважаеми г-н Борисов, 

Настояваме да разкриете имената на агресорите, както и какви мерки ще предприемете спрямо тях. Настояваме да оповестите подробности по какъв начин е осигурена вътрешната охрана на събитието, с какви инструкции са разполагали охранителите и как младите мъже, нападнали журналистката са получили достъп до събитието. Ако са там в качеството си на делегати, трябва да обявите към коя партийна организация принадлежат. Ако са успели да влязат по друг начин, трябва да посочите защо получават подобно съдействие от лицата, осигуряващи достъпа до зоната за участници и защо множество делегати с баджове стоят безучастно и гледат сцената, докато журналисти викат за помощ и настояват за намеса на охраната.

   Уважаеми г-н Туск, 

   Обръщаме се към Вас, тъй като ГЕРБ е член на Европейската народна партия и подобен инцидент на партийно мероприятие засяга цялото европейско семейство на партията. Надяваме се, че ще вземете отношение.

   Уважаеми г-н Гешев,

   Очакваме от Вас да информирате обществеността какви мерки са предприети за разкриване на агресорите спрямо журналисти. 

   Очакваме от Вас гаранции за обективно разследване, въпреки че само преди ден ръководената от Вас институция излезе с критична декларация към материал, публикуван от “Свободна Европа”. Задаваме въпроса дали подобни квалификации от страна на институция като прокуратурата всъщност не са сигнал към агресорите, че посегателства спрямо екипи на съответната медия ще останат ненаказани. 

   Асоциацията на европейските журналисти е независим наблюдател към Съвета на Европа относно свободата на словото и ще докладва този случай.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама