Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Вдигат с 30% заплатите в 28 администрации

Публикация 03 Aug, 2020 / akcent.bg

В НАП и Агенция "Митници" възнагражденията и сега не сред най-ниските

 В 28 администрации вдигат с 30% заплатите от  31 август. Това следва от публикувана за обществено обсъждане наредба на сайта за обществените консултации. В мотивите на документа пише, че повишението на възнагражденията е договорено на Коалиционен съвет между ГЕРБ и Обединени патриоти като част от новите социално-икономически мерки в отговор на епидемичната криза.

   Всъщност става дума за администрации, в които основните заплати на служителите или са по-ниски в сравнение с други институции, въпреки значителния обем на отговорностите им и прекия риск за здравето, или пък има други причини да бъдат вдигнати, както например НАП и Агенция "Митници", където възнагражденията и сега не сред най-ниските.

   С по-високи заплати ще бъдат дирекциите „Управление на морските плажове“ и „Туристическа политика“ в Министреството на туризма, в Националния осигурителен институт, в Национална здравноосигурителна каса, в Държавна агенция за закрила на детето, в  Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, в Агенция за социално подпомагане, Агенция по заетостта, Агенция за хората с увреждания .

   Повишение ще получат в Българска агенция по безопасност на храните, Държавна комисия по стоковите борси и тържищата, Комисия за защита на потребителите, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация,  Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, Изпълнителна агенция по лекарствата, Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, Изпълнителна агенция по околна среда, Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол.

   Вдигат се възнагражденията и в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, в Министерство на културата – Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“, в  Дирекция за национален строителен контрол,  Български институт по метрология, Национален институт за помирение и арбитраж, Център за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи към министъра на труда и социалната политика, Регионални здравни инспекции, Регионални инспекции по околна среда и води, Басейнови дирекции.

   В наредбата се казва, че в срок до 31 август 2020 г. ръководителят на административната структура може еднократно да определи нови размери на индивидуалните основни месечни заплати, не по-висок от 30 на сто от досегашния размер.

Коментари

Димитров  
15:08:53 / 2020-08-05

Когато в една партия липсва мотивация в членовете й,използват се други механизми и най различни хватки за да бъде забелязана.Администрацията ни както държавна така и общинска,ще се спука по шевовете,особено,когато предстоят избори.19-ет министерства,с по 4-5 зам. министри,всеки със секретарка и шофьор.Представете си,като прибавим и без брой никнещите агенции,роднините на всички тези чиновници,половин милион ци...и,ето ти пълна изборна победа,би казал Б.Борисов.Следващите избори,когато и да са те,ще бъдат много различни,с много млади и кадърни българи.Предполагам,че милионите народни пари които раздава първият ни министър,този път няма да му свършат работа.

Свързани новини

Реклама

Реклама