Днес е : Сряда, 5 Август 2020

Ново сериозно международно признание Съюза на пенсионерите- Сливо поле и за общината

Публикация 30 Jul, 2020 / akcent.bg

Веска Узунова с индивидуална награда за материал за Международния ден на горите

  

  Община Сливо поле и общинският пенсионерски клуб получиха поредното международно признание. На 26 юли Институтът за обучение на хора от третата възраст гр. Уулм, Гурмания във видеоконферентна връзка с представители от 90 държави обяви победителите в различните категории в обявения конкурс.

 От 125 предложения община Сливо поле участва с пет предложения, три от които бяха наградени. Признанието идва по проект е „Да обединим съседите си по Дунава чрез нашето културно наследство“. Състезанието е „Моето лично културно съкровище“ - Тук се разказите за етническата толерантност в Общината, в която мирно и в разбирателство живеят и работат 6 етноса...  http://codanec.eu/ 

     Наградите са за:

  1. Снимки на значими събития.

Изпратените от България снимки са придружени с информация на български и на английски езици относно представеното събитие и защо то е значимо за автора на снимката.

От кандидатствали 79 снимки от 11 държави са избрани 37, които са представени на изложба в Центъра за срещи на град Улм. 3 снимки са от Русе и Русенския регион.

1. Обичаят Курбан чорба - снимка в джамията на Сливо поле на кмета на Община Сливо поле г-н Валентин Атанасов, на имама и др. Снимката е изпратена от г-жа Пенка Петкова, председател на Общинската комисия по социални дейности, образование и здравеопазване. Снимката е придружена от информация за този обичай, който се празнува заедно от различните етноси в Общината, защото проблемите свързват хората в общи усилия за тяхното разрешаване. Информацията е представена на български и английски език на сайта на проекта.

2.  Глаголица – снимка на пенсионерка, която е направила корабче от хартия, написала е името си на Глаголица и го пуска по река Дунав. Снимката и информацията за азбуката на Кирил и Методий Глаголицата, която е основата на Кирилицата, е изпратена от Емилия Великова и Севда Цветанова, Русенски университет „А. Кънчев“.

  3. Борба с боядисани яйца на Великден - Снимка на представители на три поколения, които борят боядисани яйца на Великден. Най-възрастният от тримата се казва Величко. Снимката и информацията са представени от Емилия Великова, Русенски университет „А. Кънчев“.

      2 Творчески описания на значими културни съкровища - Групови награди

1. Фолклорен фестивал „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра“. Събитието е описано от г-жа Пепа Стоянова, секретар на читалище „Никола Й. Вапцаров – 1927 г.“, с. Бабово и представено чрез специално изработен филм, който е поставен и в youtube, от г-н Любослав Йорданов, супервайзър на Общината. В материалите са включени всички дейности от празника, който е една прекрасна възможност за запазване на етническия мир в Общината и за откриване на нови приятели.

2. Глаголица – описание на азбуката на Кирил и Методий Глаголицата, която е основата на Кирилицата. Материалът е разработен от Емилия Великова и Севда Цветанова, Русенски университет „А. Кънчев“.

          3 Творчески описания на значими културни съкровища - Индивидуална награда:

   Международен ден на горите и Седмица на гората в България. Материалът представя историята на двете мероприятия и, по-подробно, залесяването на блатисти местности в помощ на Община Сливо поле, изпълнено от повече от 200 пенсионера. Авторът, г-жа Веска Узунова, е Председател на Съюза на пенсионерите към Община Сливо поле. Тя пише: Гората е живот, история, традиция и грижа, възпявана в нашите народни песни, рисувана от художници, отразявана от писатели и поети вече 85 години.

http://codanec.eu/cultural_treasure/international-day-of-forests-and-afforestation-week-in-bulgaria/

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама