Днес е : Събота, 19 Юни 2021
Парламентарни Избори 11.07.2021

ББР разпродава активи на русенския "Спарки" след ловешкия завод "Спарки Елтос"

Публикация 24 Jul, 2020 / Иглика Филипова Капитал

Създадено е ново дружество, управлявано от консултанта по преструктуриране на компаниите в групата. Банката претендира за малко над 10 млн. евро вземания по три кредита, придобитити чрез цесия от Банка ДСК в края на 2016 г

   Пет месеца след като започна разпродажба на активи на ловешкия производител на електроинструменти "Спарки Елтос", Българска банка за развитие (ББР) пристъпи към изпълнение на залог и на русенския машиностроителен завод "Спарки", който е част от същата група. Банката претендира за малко над 10 млн. евро вземания по три кредита, придобитити чрез цесия от Банка ДСК в края на 2016 г.

   Междувременно от документи в Търговския регистър става ясно, че наскоро е регистрирано ново дружество - "Спарки Русе 2020", със същия предмет на дейност и с осигурено финансиране отново от ББР. То се управлява от консултанта по оздравяване на фирмите в групата Макс Зиф, нает точно от държавната банка. Накратко, активите на русенския завод ще се продават на търг от съдебен изпълнител, а вероятен купувач е дружество, управлявано от сегашния консултант.

   Задължения

   Държавната ББР е един от основните кредитори на компаниите от групата. Тя има и особен залог върху търговското предприятие "Спарки" във връзка с три кредита, отпуснати през 2005, 2007 и 2015 г. от Банка ДСК, която продаде вземанията си на ББР през ноември 2016 г. Търсената сега сума от 10.1 млн. евро включва и дължимите лихви, такси и неустойки и е приблизително равна на общата сума на отпуснатите заеми, което означава, че по тях са правени някакви плащания. И трите заема обаче са в забава от 3 април 2020 г. Според отчета на "Спарки" към края на 2019 г. компанията дължи общо 19.6 лв. на банки, като задълженията са текущи (до 12 месеца) и няма просрочия.

   За разлика от ловешкото предприятие "Спарки" продължава да работи, като по данни от АПИС към април в компанията са заети около 300 души. Русенският завод произвежда земеделски, транспортни, пътностроителни и други машини и съоръжения. За миналата година компанията има 20.5 млн. лв. оборот (24.4 млн. лв. за 2018 г.), а загубата се удвоява до 1.1 млн. лв. "Спарки" има натрупана печалба от 8.2 млн. лв. от предишни години.

             Преструктуриране

   В началото на тази година стана ясно, че ББР е възложила на външен консултант - "Сердика файненшъл сървисис" на британския гражданин Макс Зиф, да изготви стратегия за финансово и оперативно преструктуриране на двата завода, чиито мажоритарни собственици са Станислав Петков и Петър Барбуков. Зиф имаше подобна задача в "Булсатком", където после дял придоби и свързано с ББР дружество.За русенското предприятие преструктурирането, изглежда, ще стане чрез дружеството "Спарки Русе 2020", което е било регистрирано в средата на май в София вероятно с цел да придобие активите. То има същия предмет на дейност като "Спарки", а управител е Макс Зиф. Капиталът на новата компания е 10 лв., а като едноличен собственик е вписан Михаил Цветанов Нацкин. Справка в интернет показва, че Нацкин е адвокат и има докторска степен по право от УНСС, като тема на дисертацията му е "Стабилизация на търговец във финансово затруднение". Извън това името му излиза като съсобственик в две монтански дружества - "МН - консулт" и "Органик хърбс", но нито едно от тях не е действащо.

   По-интересното обаче е, че в преструктурирането отново ще участва ББР. За това говори фактът, че държавната банка е отпуснала 3 млн. евро кредит на "Спарки Русе 2020". Договорът е от 15 юли, а лихвата е 3-месечен Euribor + 3 процентни пункт надбавка, но не по-малко от 3%. Заемът е обезпечен със залог върху предприятието.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама