Днес е : Вторник, 24 Ноември 2020

Дончев обеща европейските пари вече да се разпределят честно

Публикация 22 Jul, 2020 / akcent.bg

Промени в правителството ще се обсъждат в следващите дни, обясни вицепремиерът след неуспешния вот на недоверие

   "Промени в правителството ще има - никой не иска и не мечтае да бъде както е било преди 2 седмици. Но бъдете така любезни да изчакате няколко дни". Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев на пресконференция след поредния неуспешен опит на БСП да свали ГЕРБ от власт. До края на мандата той постави редица задачи пред правителството, а като пречка пред предсрочните избори освен многото работа изтъкна и законовото изискване следващият вот да се проведе изцяло машинно, за което готовност няма. Поведението и изказът на вицепремиера оставиха впечатление, че той говори като бъдещ министър-председател, въпреки че преди няколко дни парира тези слухове с твърдението, че няма да замести Борисов. За самия Борисов бе обяснено, че пътува след срещата на върха в Брюксел.

   „Няма никакъв мотив, нито полза от организация на предсрочни избори два месеца по-рано, посред зима“, каза Дончев минути след като мнозинството в парламента отхвърли петия вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3". „Вторият по-основен мотив е, че това правителство има да свърши още много работа“, коментира още вицепремиерът, преди да посочи най-важните предстоящи задачи на мандата.

   За следващите 6 месеца първата задача е „справянето със здравните, социалните и икономическите последици от епидемията. Втората основна тема е подготовката на всички документи, които биха ни осигурили достъп до пакета финансиране от ЕС", заяви още Дончев, като добави и енергийните проекти, чието завършване също щяло да бъде сред приоритети на властта.

  В контекста на договорения в Брюксел бюджет вицепремиерът направи най-любопитното изказване. "Ще представя план, който да бъде обсъждан и критикуван", обяви той. "Имаме удивителна възможност да съчетаем традиционния тип инвестиции, които са правени към момента, с нов инструмент. С него ние имаме дръзкия шанс да финансираме фокусирано, целенасочено, и аз твърдя, че това трябва да бъде в една относително тясна политическа рамка. Не трябва да допускаме това ново финансиране да потъне като вода в пясъка. Парите трябва да отиват там, където има шанс да носят максимална полза. И аз считам, че освен укрепване на здравната система, освен социални мерки трябва да има допълнителни помощи за бизнеса, организирани по различен ред. Не 5000 фирми да пишат два месеца проекти и накрая финансиране да получат 700, а схеми, които стигат до огромна част от бизнеса - практически да сме в състояние да финансираме всеки заявил, или всеки, който има право. Това означава бързи пари, на място, без никаква преценка - обективна или субективна, без никакъв корупционен риск. Когато всички ще получат пари, тогава няма корупция, няма избрани и неизбрани", заяви Дончев в рязко разграничаване от досегашната политика на правителството, за която именно той отговаря като вицепремиер.

   От думите на Дончев се разбра още, че и в следващия програмен период ударно ще се санира, този път публични сгради. Не трябва да остане детска градина, администрация, сграда на социалните служби, която да не е енергийно ефективна. Под определена платформа ние трябва да възобновим и програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради по друг начин, със съучастие на собствениците, но без да им се налага да вадят пари от джоба си, има такива модели по света, коментира той, без да стане ясно защо те тепърва ще се въвеждат в България, след като бяха изхарчени милиарди за саниране на панелките.

Друг "нов" приоритет на правителството е дигитализацията. Трябва да помогнем на българския бизнес, естествено и на публичната администрация, да преминат максимално бързо в дигиталната ера, заяви Дончев. "Трябва да сложим и специален акцент върху иновациите. Уроците от последните 10 години ни казват, че е добре да произвеждаш. Но ако произвеждаш скъпи, уникални неща, които ти си измислил, имаш шанс да получаваш много по-големи приходи. Затова иновациите са голямата задача на това правителство, обяви той. Особената ирония е, че плановете, документите ще се подготвят през следващите 6-7 месеца, а средствата ще се инвестират от следващото правителство, отбеляза вицепремиерът. И увери, че правителството ще се справи с тази задача и даже ще бъдем от първите готови.

   Дончев обеща и максимално бързо да се създаде организация за машинно гласуване. Според него за подготовката на изцяло машинно гласуване ще са необходими 6-7 месеца, като отново ще се наложат и законодателни промени. Вицепремиерът не коментира защо едва сега ще се бърза да се детайлизират текстовете. Той обяви, че трябва да протече дебат в кратки срокове и дали ще се експериментира и с някаква друга форма на дистанционно гласуване, например по пощата. "За съжаление нямаме технология, която да ни гарантира безпроблемно дистанционно гласуване", коментира той.

   Вицепремиерът няколко пъти демонстрира диалогичност, като изрази съжаление, че няма формат, в който може да чуе всички протестиращи срещу властта. "Не е важно да можеш да говориш, а да можеш да слушаш. И аз си мисля, че ние можем да слушаме и чуваме всеки много добре. Демокрацията предполага да приемаш правото на по-голямата група да определя посоката. Но демокрацията предполага и да бъдеш толерантен към исканията на малката група. Всеки ще бъде чут, гарантирам ви го. Да, ще има промени, никой не иска и не мечтае да бъде както е било преди 2 седмици. Няма нужда, а няма и полза. Какви промени ще има и какво ще се промени, бъдете така любезни да изчакате няколко дни. Тук няма да произведа новина в аванс", коментира Дончев. Той завърши изложението си с думите: "Не е достатъчно да сме по-добри от другите. Ние трябва да бъдем толкова добри, колкото искат хората".

   Основната тема на протестите обаче - искането за оставка на цялото правителство и на главния прокурор Иван Гешев, продължава да тъне в неизвестност. Очаква се след завръщането на Борисов в София по тези въпроси да заседава коалиционният съвет на управляващите.

   Източник: в-к "Сега"

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама