Днес е : Сряда, 19 Януари 2022

Трябва ли посланиците да подкрепят БГ бизнеса в чужбина

Публикация 05 Jul, 2020 / Румен НИКОЛАЕВ

Лобисти ли са посланиците на Франция и на Израел, подкрепили частни инвестиции в Русе

  Внушения, внушения, внушения... И разбира се с тях... позиция,  различна от държавния интерес.

  Това е, което може да се каже за действията на прокуратурата спрямо бизнеса на братя Бобокови и по-конкретно - относно Пламен Бобоков.

  Имам предвид основно "ходатайствата" и предлагането на определени хора за посланици в държави, където освен чрез Приста ойл,  България май едва ли има нещо общо....

   Но и да има. Няма нужда от някакви специални тълкувания. Преди няколко години израелският посланик  Н. Пр. Шаул Камиса Раз се намеси в полза на израелската инвестиция - фабриката за чорапи Делта текстил. Ставаше въпрос за прекъсване на топлоподаването и спиране на производството на фирмата. Намесата му имаше положителен ефект не само за фирмата, но и за други русенски предприятия в района.

  Друг пример- не толково положителен за Русе и русенци, но показателен как се защитават инвестиции, и то частни.

 Става дума Монтюпе. Посланикът на Франция Ерик Льобедел бил силно изненадан от това, че този голям френски инвеститор в България е обвиняван за замърсяване на въздуха в града. Преди него дипломатът, представляващ френската държава у нас, Ксавие Лапер дьо Кабан, многократно е проявявал вмешателство на общинско и държавно ниво в полза на "Монтюпе".

   Странно обаче, тогава нито прокуратура, нито ДАНС са се притеснили и са сигнализирали за подобен конфлект на интереси или пък за лобизъм. Странно е, че руската ЛУКойл от години работи на "загуба" , а отчита милиарди обороти. И в това според защитника на държавата няма проблем.

  И за малките деца прозира единствено едно обвинение, произтекло от отношения на Пламен Бобоков с президентския съветник и с обвинения в 18 престъпления Васил Божков. За какъв бизнес, какъв лобизъм, какви пет лева... Щеше да е жалко, ако не е цинично.

  Справедливостта в България е в огромен дифицит. Още повече, че институциите, призвани да я гарантират, са бухалки и защитници на различни от държавните интереси.

   Дано някой не чете превратно тези редове. Говорим единствено и само за греха на Бобоков, че е търсил подкрепа за български бизнес в страна, дълбоко непозната на българския бизнес и държавност.

  И последен въпрос- не зная кое е по- престъпно- бизнесът да има отношение при назначаване на посланици на България в чужбина, или политическите партии, за които интересите със сигурност са съмнителни да са само и единствено държавни....

   Истината е, че от времето, когато Новото време беше част от управлението и предложи Закон за лобизма, до ден днешен няма такъв. Така че чатът на Бобоков и опитите му да защитава бизнеса си остават различни от обвинения в търговия с влияние и разните там. Пък и е необходимо да се прави разлика между рушветчийство и лобизъм.

  Интересно е да каже прокуратурата лобисти ли са били премиерите на България, президентът Първанов, откривали инвестиции на Приста ойл и на Монбат в Турция, Украйна, Румъния, Сърбия и др. държави? Или са били и са в конфлект на интереси?

 

 

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама