Днес е : Събота, 11 Юли 2020

Въпреки скандалите: „Барометър България“ сочи ГЕРБ за победител на изборите.

Публикация 27 Jun, 2020 / akcent.bg

"Оставя“ Слави извън парламента

   Социологическо проучване на „Барометър България“ сочи ГЕРБ като победител на изборите. В същото врече „оставя“ партията на Слави извън парламента. Твърди се, че резултатът се базира на запитване до 828 души на възраст над 18 г. между 20 и 25 юни т. г.

   Парадоксално е, че въпреки грандиозните скандали на правителството на Борисов, социологическата агенция отрежда с изследването си 33,5% подкрепа на  ГЕРБ на бъдещите избори.  БСП са на второ място с 18,2%, но продължава тенденцията им на отлив на подкрепа, като вътрешните противоречия и неяснотата дали и какви промени ще настъпят в партията отблъскват избирателите им, включително и от най-твърдото им ядро. Няма промяна в подкрепата на традиционния електорат на ДПС и те биха били трета политическа сила с 10 % от гласовете, ако изборите се провеждаха сега.

  При избори днес Обединени патриоти с 9% биха били четвъртата политическа сила в бъдещия парламент, като през последните месеци запазват и консолидират подкрепата на патриотично настроената част от българските избиратели.

  Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", която наскоро получи регистрация, тепърва ще трябва да изгради структури и предстои да се види какви лица ще представи пред евентуалните си избиратели на местно ниво. Към момента разчита предимно на популярността на лидера си, като телевизионна звезда, и привлича подкрепата на 3,4% от анкетираните – предимно млади хора във възрастовата група 18-26 години и от малки населени места.

   „Демократична България“ трудно ще успее да мобилизира достатъчна подкрепа, за да прескочи изборната бариера. Към днешна дата привлича вота на 3% от анкетираните – десни избиратели от столицата и най-големите градове.

    Наблюдава се и значим процент колебаещи се (10,7%), част от които са привърженици на левия политически сектор, които засега са снели традиционното си доверие към столетницата, но все още не са решили към кого да го насочат. И през юни значителен си остава делът на негласуващите – 43,5%.

   Характеристики
Период на провеждане на изследването: 20-25.06.2020 г.
Методология: Количествено проучване
Представителност: населението на България с избирателни права
Обем на извадката: 828 души на възраст над 18 г.
Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол
Метод: Телефонно интервю
Финансиране: Собствено

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама