Днес е : Събота, 19 Септември 2020

Връщат носенето на маски на закрито от тази нощ

Публикация 22 Jun, 2020 / akcent.bg

До края на седмицата ще бъде решено и дали да се удължи срокът на действие на извънредната епидемична обстановка

   Връщане на част от действалите до 15 юни противоепидемични мерки и засилен контрол за спазването им от 00.00 ч. тази нощ обяви министърът на здравеопазването на извънреден брифинг след работна среща, свикана от премиера Борисов днес преди обед, заради резкия скок на случаите на заразени с COVID-19 в последната седмица. В нея са участвали министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, членовете на Националния оперативен щаб Ангел Кунчев и Тодор Кантарджиев, директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев, изпълнителният директор на Александровска болница Костадин Ангелов и изпълнителният директор на Университетската акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” Иван Костов.

Ситуацията е сложна, признаха на брифинга и Ананиев, и главният епидемиолог доц. Ангел Кунчев. Направеният задълбочен анализ на база седмична картина сочи, че ръстът се дължи до голяма степен на неспазването на действащите към момента мерки, заяви Ананиев. Обръщаме се към всички и заявяваме, че искаме по-стриктен контрол на мерките, и, без да връщаме най-тежките от тях, все пак, от 00.00 ч. тази нощ влизат в сила няколко мерки, посочи здравният министър. Те са:

   1. Всички мероприятия на закрито, включително кина, театри, нощни заведения, да се организират при 50% пълняемост и при задължително носене на маски, защитни шлемове и пр. предпазни средства.

   2. Задължително спазване на дистанция в големите търговски обекти и носене на защитни предпазни средства

   3. Засилване на контрола за спазване на мерките през повече проверки.

   4. При организиране на масови спортни събития на открито, не повече от 1000 души в един сектор за мачовете, а при останалите - организация за 50% пълняемост, което означава разполагане на публиката през седалка.

  До края на седмицата ще бъде решено и дали да се удължи срокът на действие на извънредната епидемична обстановка, допълни Ананиев.

И без заповед от здравния министър, като кмет на София щях от днес да издам моя заповед за задължително носене на маски на закрито и ще го направя още днес, заяви и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че от утре ще бъдат значително увеличени екипите за проверки, както на закрито, така и в градския транспорт.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама