Днес е : Събота, 24 Юли 2021

Детските градини в Русе отворят врати на 1 юни в пълна готовност. Повече от половината деца в яслите ще прекрачат прага още в първия ден

Публикация 28 May, 2020 / akcent.bg

Правила

  Детските градини на територията на Община Русе имат пълна готовност да отворят врати на 1 юни. 679 са децата в детските ясли, като подадените декларации за присъствие са от 382 родители или повече от половината декларират, че ще ги посещават.  При детските градини децата са 4202, а декларациите за съгласие са 1629 или 38 процента. Реално обаче колко деца ще прекрачат прага на яслите и градините ще стане ясно на 1 юни.

     Това стана ясно на срещата днес между зам.-кмета по хуманитарни дейности Енчо Енчев, началника на Регионалното управление по образование Росица Георгиева, началника на отдел „Образование“ към Община Русе Сашо Щерев, старши експерта в РУО Боряна Петкова и директорите на детските градини на територията на Общината.

    Обсъдиха се спазването на всички противоепидемични мерки, свързани с борбата срещу разпространението на COVID-19, създаването на организация за приемане на деца в детските градини и опазване на тяхното и това на целия персонал здраве по време на учебния процес.

    От предварително попълнените анкетни карти родителите на 1629 деца са посочили, че ще се върнат обратно в детските градини от 1 юни. Призивът на зам.-кмета г-н Енчев е децата, за които има кой да полага грижи в домашни условия, да си останат вкъщи и да изчакат края на извънредната обстановка. Този апел се отправя, за да може да се избегне вторичната вълна на заразата с коронавирус.

     Задължително ще бъде измерването на температурата на всяко дете, преди да влезе в детската градина, а здравни специалисти ще бъдат на разположение през всички летни дни от годината.

       С отварянето на детските градини от 1 юни предстоят и проверки от Регионалната здравна инспекция, както и от инспекцията по труда. Експерти ще следят за това дали се спазват всички условия за безопасност на работа.

         Ресурсните учители, които работят с децата със специални образователни потребности, могат да продължат своята работа с тези деца, които имат най-голяма потребност. Директорите на детските градини имат ангажимент да дефинират и степенуват нуждите на всяко дете, за да бъдат избегнати движения на специалисти от една група в друга.

    Община Русе ще съдейства и отговаря на всички възникнали по време на учебната работа въпроси.

    На пресконференция днес заместник-кметът Енчо Енчев съобщи, че 1041 деца завършват четвърта група в детските градини в общината, а подадените към момента заявления за постъпване в първи клас са 936. Общинските детски градини разполагат с близо 1200 места, а подадените заявления са 822, тъй като децата намаляват.

 

Правилата

 • Децата ще бъдат приемани без медицинска бележка, но с декларация от родителите, в която посочват, че не им е известно детето да е било контактно в последните 14 дни и са готови да поделят солидарно отговорността.
 • В градините и яслите се връщат само вече записани деца, които са ги посещавали и преди извънредното положение.
 • В група ще има до 12-16 хлапета, при повече от 20 ще се правят подгрупи. Приемането ще става в удължен интервал от време.
 • Няма да се провеждат педагогически ситуации, а повечето време ще се прекарва в игри навън.
 • Няма да се изисква спазване на дистанция между децата, а само между възрастните. Всеки от персонала ще работи само с една група.
 • Забранява се ползването на играчки, които не могат да се дезинфекцират. Няма да се влиза във физкултурните и музикални салони, освен ако е нужно допълнително пространство  за подгрупи. Няма да се провеждат и допълнителните дейности – танци, английски и др.
 • Родителите трябва да информират 2 дни преди тръгването на детето и да мерят температурата всяка сутрин, като го водят само при показания под 37,3, по възможност без ползване на градски транспорт. Нужно е да осигурят плик, в който да се поставят обувките след събуването им на входа.
 • Всеки член на екипа се съгласява с регламента срещу подпис.
 • В градините трябва да има обособени помещения за преобличане на персонала.
 • За посрещането на децата на всеки вход трябва да се осигури медицинско лице за филтъра и меренето на температурата. При нужда от помощ може да се вика медицински персонал от училищата.
 • Ръцете на децата се почистват само с топла вода и сапун, в краен случай с дезинфектант. В указанията към заповедта на кмета пише да се избягва размяна на топки, моливи и други играчки или да се прави дезинфекция, преди да ги ползва друго дете.
 • Всички играчки трябва да се мият с вода и сапун два пъти дневно
 • Помещенията трябва да се проветряват поне 10 минути сутрин, да се дезинфекцират 4 пъти през деня, а по два пъти – тоалетните, масичките и столовете. Съдовете за храна трябва да са индивидуални, по три пъти на ден ще се изхвърлят отпадъците и ще се дезинфекцират кофите.
 • В случай на съмнение за болно дете, то ще се изолира и ще му се постави маска, след което трябва да се съобщи на родителя и в РЗИ, откъдето ще определят следващите стъпки. Оттам ще решават обхвата на карантината и в случай на положителен тест на малчуган или възрастен.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама