Днес е : Сряда, 3 Юни 2020

Служител на НСО обвинен, че ръководи група за поръчково убийство

Публикация 21 May, 2020 / akcent.bg

   Действащ дългогодишен служител на Националната служба за охрана (НСО) е обвинен за ръководител на организираната престъпна група, съпричастна към убийството на бизнесдамата Станка Марангозова, съобщи БНР. Той и още двама души са в ареста. Поръчителят на убийството е напуснал България през март и се издирва с европейска заповед за арест и с червена бюлетина на Интерпол.

   Марангозова беше намерена застреляна в автомобила си в столичния кв. "Младост" на 10 октомври 2019 г., убиецът й досега не не разкрит.

   Информацията обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя не съобщи имена, но за държавния охранител с чин "подполковник" каза, че е имал логистични функции. Имал и отношение към охраната на масови мероприятия с участие на хора, контингент на НСО.

   По думите на Милева експертизата на телефона на задържания е показала активна комуникация с действащи съдии, прокурори, бивши политици и министри, вероятно членуващи в обща масонска ложа. В дома му били намерени доказателства за поръчката, свързана със Станка Марангозова. Той бил получил поръчката за убийството ѝ и у него е намерена бележка с името ѝ. За убийството били платени 50 хил. лева, които групата си била разделила.

   Държавният охранител е притежавал и техническо средство за подслушване. У него са открити и номера на преписки по дела, поради което ще се прави проверка и за престъплението "търговия с влияние", извършено от магистрати, уточни говорителят на главния прокурор.

   Заради присъствието на офицер в престъпната група разследването е поето от Военната прокуратура в София.

   НСО очаква да й бъде предоставена информация по случая с оглед на предприемане на всички законосъобразни действия спрямо служителя, се казва в разпространено до медиите изявление на службата. Добавя се, че при установена вина служителят й ще понесе цялата строгост на закона.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама