Днес е : Сряда, 3 Юни 2020

36 български общини могат да кандидатстват за безплатен интернет

Публикация 20 May, 2020 / akcent.bg

   Тридесет и шестте български общини, които не участваха до този момент в инициативата за безплатен безжичен интернет на обществени места WiFi4EU, могат да кандидатстват в нов конкурс. Той ще бъде отворен от 3 юни 2020 г., 14:00 часа (българско време) до 18:00 часа на 4 юни 2020 г., като преди това местните власти трябва да имат предварителна регистрация на портала WiFi4EU.

  С бюджет от 14.2 млн. евро, Европейската комисия ще разпредели 947 ваучера на принципа „първи кандидатствал — първи финансиран“, спазвайки географския баланс.

  Провеждането на четвъртия, последен конкурс беше предвидено за месец март, но комисията го отложи поради усложнената обстановка, свързана с разпространението на Ковид–19.

  Осемдесет и шест процента от българските общини вече получиха своите ваучери от проведените до този момент три конкурса. Общо за страната са привлечени 3 435 000 евро за изграждане на високоскоростни безжични връзки на обществени места. България е първо място в ЕС по брой на общините, обхванати от инициативата WiFi4EU.

  Европейската комисия удължи с още 8 месеца сроковете за инсталиране на оборудването от първите три конкурса на инициативата WiFi4EU, за да се даде възможност на общиите, които са засегнати от разпространението на Ковид–19, да завършат своите проекти.

  По данни на Европейската комисия, 18 % от направените до този момент инсталации на точки за достъп в общините от Европейския съюз, са в болници, а 37,5 % в училища. В извънредната обстановка, свързана с разпространението на коронавируса,  проектите по инициативата WiFi4EU помогнаха значително за достъпа на жителите на малките населени места до надеждни административни и бизнес услуги.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама