Днес е : Неделя, 20 Септември 2020

Василев: Брутният вътрешен продукт на България ще спадне с около 10%

Публикация 20 May, 2020 / akcent.bg

Да се намали и разходната част поне с 3,5%, с колкото по-малко ще са предвидените постъпления в бюджета

   Брутният вътрешен продукт на България ще спадне с около 10%, прогнозира бившият министър на търговията и туризма Валентин Василев в предаването "Лице в лице" по БТВ. Той смята, че родната икономика ще бъде ударена много по-сериозно от очакваното.

   По думите му България няма достатъчен финансов ресурс, за да се справи с кризата. Освен това ние не произвеждаме крайна продукция с висока добавена стойност, което означава, че на 30-40% от фирмите у нас ще се наложи да изчакат големите компании да възобновят своето производство, за да се върнат на работа. Това обаче ще отнеме близо 4-5 месеца. 

   Най-големият инвеститор у нас през последните години всъщност са работещите в чужбина, които изпращат пари на своите семейства. Според данни на Българската народна банка (БНБ) те внасят около 1 млрд. евро годишно. След връщането си заради COVID-19 обаче много от тях се записаха на трудовите борси вместо да вложат спестени в чужбина средства.

   В отговор на въпрос дали изтеглямето на заем от правителството в размер на 10 млрд. ще компенсира част от загубите, той коментира, че тези средства трябва да бъдат насочени към най-бедните и най-тежко засегнатите.

   Според него актуализицията на бюджета закъснява, тъй като вече са минали 2 месеца в условия на пандемия, през които институциите не са работили, но все пак са получавали пари. "Още със закона, който предоставя възможност на потърпевшите да теглят кредити, трябваше да се намали и разходната част поне с 3,5%" , категоричен беше Василев. 

   По отношение на туристическия сектор и намаляването на ДДС за заведенията от 20 на 9%, бившият министър поясни, че това почти няма да промени ситуацията, а само би могло да намали загубите на бранша.

  "Моята прогноза е, че летният туризъм ще е по-слаб с 40-50% от миналата година", продължи той. През 2019 г. най-многобройни у нас са били румънските туристи (1.2 млн.души), вероятно заради възможността си да пътуват до страната със собствен транспорт. Следват ги гърците с 1.1 млн. туристи и германците със 750 хил. души. 

   По-рано вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че задължителната 14-дневна карантина след посещение в чужбина отпада, ако пътуваме до съседките Гърция и Сърбия. Очаква се и карантината при пътуване до Румения да падне съвсем скоро

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама